VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Výroba jemného pečiva
Kód modulu
29-m-2/AG11
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
(odborný) teoreticko–praktický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
E (dvouleté, EQF úroveň 2)
H (EQF úroveň 3)
Skupiny oborů
29 - Potravinářství a potravinářská chemie
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
Komplexní úloha
Profesní kvalifikace
Výroba jemného pečiva
(kód: 29-002-H)
Platnost standardu od
29. 04. 2019
Obory vzdělání - poznámky
29-51-E/01 Potravinářská výroba
29-51-E/02 Potravinářské práce
29-53-H/01 Pekař
65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby
Délka modulu (počet hodin)
32
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
BOZP – znalost a dodržování zásad především v odborném výcviku
HACCP - zdravotní nezávadnosti surovin během všech činnosti související výrobou a expedicí pečiva
Základní znalost pekařských surovin a technologických parametrů pro výrobu jemného pečiva
Technologické výpočty dávkování surovin na výrobu jednotlivých druhů těst - absolvování předmětu matematiky
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Žáci znají suroviny, jejich přípravu a dávkování ve správném pořadí
Rozlišují jednotlivá těsta na výrobu jemného pečiva
Při výrobě použijí správný způsob vedení těsta s ohledem na použitý kvasný stupeň (vedení na omládek)
Dokáží vybrat nejvhodnější způsob strojového nebo ručního tvarování konkrétního výrobku
Využívá znalostí z předmětu stroje a zařízení
Po ukončení modulu budou žáci schopni samostatně dávkovat suroviny, zpracovat těsto, vytvořit těstové řezy, tvarovat, péct, hodnotit jakost a expedovat hotové výrobky
Očekávané výsledky učení
Modul má ve vazbu na PK Výroba jemného pečiva (kód: 29-002-H)
- Vysvětlí příjem a uchovávání surovin, polotovarů a přísad pro výrobu jemného pečiva
- Volí technologický postup pro výrobu jemného pečiva
- Výpočítá spotřebu, připravuje a úpravuje suroviny pro výrobu jemného pečiva
- Zhotoví těsto nebo hmotu v požadované kvalitě a množství v souladu s technologickým postupem s využitím příslušných strojů a zařízení
- Volí vhodný druh náplně a polevy s ohledem na charakter a trvanlivost výrobku
- Provádí dělení a tvarování těst
- Připravené těsto nebo hmotu naplní náplní nebo ovocem v souladu s technologickým postupem
- Uplatňuje estetická pravidla při zhotovování výrobků
- Obsluhuje a seřizuje kynárnu a ostatní stroje pro pekařskou výrobu
- Peče jemného pečiva, vypéká a posoudí stupeň propečení
- Uchovává, balí a expeduje hotové pečivo
- Posuzuje kvalitu surovin, polotovarů a hotových pekařských výrobků
- Provádí hygienicko-sanitační činnosti v pekařské výrobě, dodržuje bezpečnostní předpisy a zásady PO, kontroluje kritické body při výrobě
- Provádí čištění a běžnou údržbu použitých strojů a zařízení
- Vede provozní evidenci při výrobě a expedici pekařských výrobků
Kompetence ve vazbě na NSK
29-002-H Výroba jemného pečiva:
- Zhotovování těst, hmot a polotovarů pro výrobu jemného pečiva
- Dělení, tvarování těst, dávkování hmot, plnění před pečením
- Pečení, smažení výrobků jemného pečiva
- Příprava a použití náplní a polev pro výrobu jemného pečiva
- Obsluha a seřizování strojů a zařízení na výrobu jemného pečiva
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
Příjem a uchovávání surovin, polotovarů a přísad pro výrobu jemného pečiva
Technologický postup výroby jemného pečiva
Zhotovování těst, hmot a polotovarů pro výrobu jemného pečiva
Dělení, tvarování těst, dávkování hmot, plnění před pečením
Tepelná úprava výrobků jemného pečiva
Příprava a použití náplní a polev pro výrobu jemného pečiva
Dohotovování a zdobení jemného pečiva
Uchovávání, balení a expedice jemného pečiva
Posuzování jakosti surovin a polotovarů pro výrobu jemného pečiva a hotových výrobků
Obsluha a seřizování strojů a zařízení na výrobu jemného pečiva
Hygienicko-sanitační činnosti v pekařské a cukrářské výrobě, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin
Vedení provozní evidence při výrobě a prodeji jemného pečiva
Učební činnosti žáků a strategie výuky
Teoretická výuka:
- výklad s využíváním multimediálních prostředků
- ukázky praktických činností – výroba jemného pečiva
- skupinová výuka – žáci hodnotí jakost surovin
žáci:
- učí se charakterizovat suroviny, seznamují se s jejich kvalitou a skladováním
- osvojují si vedení záznamů při expedování hotových pekařských výrobků
- volí technologický postup a organizaci výroby pro zadaný výrobek, učí se navrhnout kritické body
Praktická výuka:
žáci:
- seznamují se s možnými postupy výroby jemného pečiva
- používají znalostí z matematiky při provádění technologických výpočtů (normování)
- posuzují kvalitu vstupních surovin
- prakticky se podílí na všech fázích výroby jemného pečiva s názornými ukázkami činností učitele OV
- zhotovují kvas (omládek) a těsto v požadované kvalitě a množství podle zvoleného technologického postupu
- učí se tvarovat těsto do požadovaného tvaru v souladu s technologickým postupem a vytvarované kousky umístit na plechy
- nastavují parametry kynárny, obsluhují další strojní zařízení s ohledem na dodržování BOZP, posuzují stupeň vykynutí výrobků
- pečou výrobky, vypékají a posuzují stupeň propečení
- připravují vhodný balicí materiál, balí jemné pečivo k expedici
- dodržují zásady BOZP a PO s možnými riziky úrazů v konkrétní pekařské dílně
Zařazení do učebního plánu, ročník
Výuka se doporučuje zařadit do 1. nebo 2.ročníku
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
Písemné a ústní zkoušení
Samostatná práce žáků – projektová výuka, skupinové vyučování, referáty
Praktické ověřování znalostí v odborném výcviku (možné hodnocení praktických nácviků i v teoretickém vyučování)
Praktické předvedení
Ústní ověření
Kombinace obou způsobů: praktické předvedení a ústní ověření
Kritéria hodnocení
Příjem a uchovávání surovin, polotovarů a přísad pro výrobu jemného pečiva
- vyplnit žádanku
- převzít suroviny, polotovary a přísady, zkontrolovat množství a kvalitu surovin a polotovarů
- uskladnit suroviny, polotovary a přísady
Je třeba splnit všechna kritéria.
Volba technologického postupu pro výrobu jemného pečiva
- zvolit vhodný technologický postup a organizaci výroby jemného pečiva, navrhnout kritické body
- zvolit a připravit vhodné pomůcky, nástroje, případně stroje a zařízení v souladu s technologickým postupem
Je třeba splnit obě kritéria.
Příprava, výpočet spotřeby a úprava surovin pro výrobu jemného pečiva
- vypočítat spotřebu surovin pro daný výrobek podle zvoleného technologického postupu (receptury)
- navážit potřebné množství surovin a přísad
- připravit a upravit suroviny k technologickému zpracování
- objasnit vlastnosti a způsoby úpravy použitých surovin s ohledem na technologický postup
Je třeba splnit všechna kritéria.
Zhotovování těst, hmot a polotovarů pro výrobu jemného pečiva
- z navážených a upravených surovin zhotovit těsto nebo hmotu v požadované kvalitě a množství v souladu s technologickým postupem s využitím příslušných strojů a zařízení
- uchovat těsto, hmotu nebo polotovar podle zásad výroby bezpečných potravin před dalším zpracováním
- Je třeba splnit obě kritéria.
Dělení, tvarování těst, dávkování hmot, plnění před pečením
- zvolit vhodný způsob tvarování těsta nebo hmoty podle charakteru výrobku
- vytvarovat těsto nebo hmotu do požadovaného tvaru v souladu s technologickým postupem a umístit na plech
- nadávkovat hmotu do forem
- připravené těsto nebo hmotu naplnit náplní nebo ovocem v souladu s technologickým postupem
- uplatnit estetická pravidla při zhotovování výrobků
Je třeba splnit všechna kritéria.
Pečení, smažení výrobků jemného pečiva
- zvolit vhodný režim pečení
- připravit pec dle zvoleného režimu pečení
- upéct výrobky, vyjmout z pece a posoudit stupeň propečení
- usmažit výrobky na pánvi
- upečené nebo usmažené výrobky připravit pro další zpracování
Je třeba splnit všechna kritéria.
Příprava a použití náplní a polev pro výrobu jemného pečiva
- zvolit vhodný druh náplně a polevy s ohledem na charakter a trvanlivost výrobku
- zhotovit a použít náplně, polevy, ozdoby apod. z různých druhů surovin pro dohotovení výrobku podle technologického postupu s využitím příslušných strojů a zařízení
- uchovat náplně, polevy a ozdoby pro další zpracování
Je třeba splnit všechna kritéria.
Dohotovování a zdobení jemného pečiva
- uchovat náplně, polevy a ozdoby pro další zpracování
- ručně dohotovit výrobek podle technologického postupu a charakteru výrobku
- strojově dohotovit výrobek podle technologického postupu a podle charakteru výrobku
- ozdobit výrobek jemného pečiva v souladu s obecnými pravidly a estetickými principy
- zkontrolovat hmotnost, objem a tvar výrobku
Je třeba splnit všechna kritéria.
Uchovávání, balení a expedice jemného pečiva
- uchovat jemné pečivo s ohledem na požadovanou trvanlivost, kvalitu a bezpečnost potravin podle zásad a pravidel
- připravit vhodný balicí materiál a zabalit hotové výrobky k expedici a označit je
Je třeba splnit obě kritéria.
Posuzování jakosti surovin a polotovarů pro výrobu jemného pečiva a hotových výrobků
- kontrolovat kritické body při výrobě
- provést výstupní kontrolu polotovarů a hotových výrobků z hlediska bezpečnosti potravin, hmotnosti, objemu a vzhledu výrobku, připravit vzorky a provést senzorickou analýzu
- v případě potřeby vyvodit nápravu a opatření ze zjištěných výsledků
Je třeba splnit všechna kritéria.
Obsluha a seřizování strojů a zařízení na výrobu jemného pečiva
- obsluhovat stroje a zařízení v souladu se zásadami bezpečnosti práce
- provést čištění a běžnou údržbu použitých strojů a zařízení
- kontrolovat stroje a zařízení před zahájením chodu a v průběhu technologického procesu
Je třeba splnit všechna kritéria.
Provádění hygienicko-sanitační činnosti v pekařské a cukrářské výrobě, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin
- dodržovat hygienické předpisy, osobní hygienu a zásady bezpečnosti potravin
- používat pracovní oděv a ochranné pomůcky
- dodržovat sanitační řád
- dodržovat zásady bezpečnosti, hygieny práce a ochrany zdraví při práci a požární prevence
- rozlišovat specifická bezpečnostní rizika související s manipulací se strojním vybavením a s výkonem pracovních činností při výrobě jemného pečiva
Je třeba splnit všechna kritéria.
Vedení provozní evidence při výrobě a prodeji jemného pečiva
- vést předepsanou provozní evidenci při výrobě a při prodeji jemného pečiva
Je třeba splnit toto kritérium.
Doporučená literatura
MÜLLEROVÁ, Monika, CHROUST, František. Pečeme moderně. Pardubice 1993. ISBN 80-85644-03-7.
SKOUPIL, Jan. Suroviny na výrobu pečiva. Pardubice 1994. ISBN 80-85644-07-X.
ANDERLE, Peter, Dr.SCHWARZ, Helmuth. Zbožíznalství. Praha 1999. ISBN 80-902110-9-7.
Poznámky
Doporučené rozložení: 10 hodin teorie, 22 hodin praxe
Obsahové upřesnění
OV NSK - Odborné vzdělávání ve vztahu k NSK
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Yvona Baboráková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.