Detail modulu Stroje na zpracování korpusů v pekařské a cukrářské výrobě

 

VSTUPNÍ ČÁST

Název modulu

Stroje na zpracování korpusů v pekařské a cukrářské výrobě

Kód modulu

29-m-2/AG09

Typ vzdělávání

Odborné vzdělávání

Typ modulu

odborný teoretický

Využitelnost vzdělávacího modulu

Kategorie dosaženého vzdělání

E (dvouleté, EQF úroveň 2)

H (EQF úroveň 3)

Skupiny oborů

29 - Potravinářství a potravinářská chemie

Komplexní úloha

Realizace návštěvy výrobní/obchodní firmy na vybavení cukrářských a pekařských provozů

Obory vzdělání - poznámky

29-51-E/01 Potravinářská výroba

29-51-E/02 Potravinářské práce

29-53-H/01 Pekař

29-54-H/01 Cukrář

Délka modulu (počet hodin)

12

Poznámka k délce modulu

Platnost modulu od

30. 04. 2020

Platnost modulu do

Vstupní předpoklady

JÁDRO MODULU

Charakteristika modulu

Modul poskytuje žákům základní znalosti o způsobu zpracování korpusů a dohotovení cukrářských a pekařských výrobků. Seznámí žáka s nejčastější úpravou korpusů a plátů jako je úprava potahováním, máčením a mazáním výrobků různými polevami, marmeládou, tukovými náplněmi případně čokoládou.

Žáci se dále seznámí s použitím poloautomatických automatickými balicích strojů a vhodným obalovým materiálem pro cukrářské a pekařské výrobky. Seznámí se s vybavením provozoven: rozkrajovači a řezacími stroji na různé druhy výrobků z různých druhů těst, výrobníky šlehačky a dalšími pomůckami na dohotovení výrobků.

Očekávané výsledky učení

Výsledky učení ve vazbě na RVP 2951E/01 Potravinářská výroba a  2951E/02 Potravinářské práce:

  • popíše funkci základního strojního vybavení pro danou výrobu;
  • obsluhuje jednoduché stroje a zařízení a provádí jejich běžnou údržbu;
  • při obsluze, běžné údržbě a čištění strojů a zařízení postupuje v souladu s předpisy a pracovními postupy;

Žák:

  • Popíše obsluhu strojů a zařízení na potahování, máčení a mazání korpusů a plátů
  • Charakterizuje druhy potahovacích strojů
  • Uvede zásady používání pro plnění korpusů a plátů
  • Rozliší typy strojů na balení výrobků
  • Vysvětlí význam balení výrobku
  • Popíše význam potisku obalu a význam informací pro spotřebitele
  • Rozliší rozkrajovače a řezací stroje
  • Vysvětlí využití strojů s různými typy rozkrajování výrobku
  • Popíše stroje na zpracovávání šlehačky, smetanových krémů a náplní
  • Popíše pomůcky a šablony na tvarování a zdobení korpusů a plátů 

Obsah vzdělávání (rozpis učiva)

Stroje a zařízení pro zpracování korpusů a dohotovení výrobků.

Stroje na potahování, stroje na mazání výrobků:

  • Diskový potahovací stroj
  • Potahovací stroje s chladicím zařízením
  • Automatické mazací stroje s různým způsobem mazání

Balicí stroje a obalové materiály:

  • Poloautomatické balicí stroje
  • Automatické balicí stroje
  • Balicí stroje na chleba
  • Ostatní balicí stroje

Stroje na rozkrajování a řezání:

  • Horizontální rozkrajovače
  • Rozkrajovače na pálenou hmotu
  • Řezačky dortů
  • Řezačky na chleba

Stroje na výrobu šlehačky a pomůcky na dohotovení výrobků

  • Výrobníky šlehaček
  • Hromadná tvořítka
  • Šablony na zdobení

Bezpečnost práce s uvedenými stroji a základní údržba

Učební činnosti žáků a strategie výuky

Při výuce se bude používat:

  • Výklad, popis a vysvětlování
  • Diskuse
  • Práce s odbornou literaturou, učebnicí
  • Práce na počítači s přístupem k internetu, tisk
  • Názorně demonstrační metody:
    • PowerPointová prezentace
    • Odborná videa

Žáci v rámci teoretické výuky:

  • Se seznamují na základě výkladu se stroji vhodnými na potahování, stroji na mazání výrobků v cukrářské a pekařské výrobě
  • Diskutují o vhodném využití strojů a zařízení pro konkrétní činnosti potahování, máčení a mazání v cukrářské a pekařské výrobě
  • Popisují na obrázku části strojů potřebných na balení cukrářských a pekařských výrobků
  • Seznamují se s významem balení, druhy obalového materiálu a označením výrobku
  • Porovnávají způsoby rozkrajování a řezání korpusů
  • Na maketě popisují části výrobníku na šlehačku
  • Charakterizují pomůcky na tvarování, zdobení a dohotovování výrobků
  • Vysvětlují základní činnosti pracovníka při obsluze stroje s ohledem na BOZP u jednotlivých druhů strojů

Zařazení do učebního plánu, ročník

Modul je vhodné zařadit do 2. nebo 3. ročníku

VÝSTUPNÍ ČÁST

Způsob ověřování dosažených výsledků

  • Ústní a praktické ověření znalostí (zkoušení)
  • Písemné ověření znalostí
  • Referát a samostatná práce žáků a její prezentace

Kritéria hodnocení

Při hodnocení je kladen důraz na hloubku porozumění učiva, schopnost aplikovat poznatky a terminologické vyjadřování.

Žák:

  • Popíše bezpečnost a ochranu zdraví při práci a prevenci předcházení úrazů na potahovacích, máčecích a strojů na mazání korpusů a plátů
  • Charakterizuje rozdíly balicích strojů – poloautomatických, automatických, balicích strojů na chleba
  • Uvede druhy rozkrajovačů a řezacích strojů na korpusy
  • Vysvětlí zásady pro balení pekařských a cukrářských výrobků, druhy obalů a obalového materiálu
  • Popíše části výrobníku na šlehačky
  • Vyjmenuje pomůcky na tvarování, zdobení a dohotovování výrobků

Klasifikace bude provedena v souladu s platnými předpisy podle klasifikačního řádu.

Doporučená literatura

DOLEŽAL, V. KADLEC, F. Stroje a zařízení pro učební obory cukrář a pekař, Praha, Informatorium spol., s. r. o., 2002, ISBN 80-86073-95-5

Časopisy a Ročenky Pekař – Cukrář, Zpravodaj podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR

Poznámky

Obsahové upřesnění

OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP

Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ivana Dvorská. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.

Statut dokumentu

Veřejný

Přílohy veřejné