VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Stroje na zpracování korpusů v pekařské a cukrářské výrobě
Kód modulu
29-m-2/AG09
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
odborný teoretický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
E (dvouleté, EQF úroveň 2)
H (EQF úroveň 3)
Skupiny oborů
29 - Potravinářství a potravinářská chemie
Komplexní úloha
Realizace návštěvy výrobní/obchodní firmy na vybavení cukrářských a pekařských provozů
Obory vzdělání - poznámky
29-51-E/01 Potravinářská výroba
29-51-E/02 Potravinářské práce
29-53-H/01 Pekař
29-54-H/01 Cukrář
Délka modulu (počet hodin)
12
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Modul poskytuje žákům základní znalosti o způsobu zpracování korpusů a dohotovení cukrářských a pekařských výrobků. Seznámí žáka s nejčastější úpravou korpusů a plátů jako je úprava potahováním, máčením a mazáním výrobků různými polevami, marmeládou, tukovými náplněmi případně čokoládou.
Žáci se dále seznámí s použitím poloautomatických automatickými balicích strojů a vhodným obalovým materiálem pro cukrářské a pekařské výrobky. Seznámí se s vybavením provozoven: rozkrajovači a řezacími stroji na různé druhy výrobků z různých druhů těst, výrobníky šlehačky a dalšími pomůckami na dohotovení výrobků.
Očekávané výsledky učení
Výsledky učení ve vazbě na RVP 2951E/01 Potravinářská výroba a 2951E/02 Potravinářské práce:
- popíše funkci základního strojního vybavení pro danou výrobu;
- obsluhuje jednoduché stroje a zařízení a provádí jejich běžnou údržbu;
- při obsluze, běžné údržbě a čištění strojů a zařízení postupuje v souladu s předpisy a pracovními postupy;
Žák:
- Popíše obsluhu strojů a zařízení na potahování, máčení a mazání korpusů a plátů
- Charakterizuje druhy potahovacích strojů
- Uvede zásady používání pro plnění korpusů a plátů
- Rozliší typy strojů na balení výrobků
- Vysvětlí význam balení výrobku
- Popíše význam potisku obalu a význam informací pro spotřebitele
- Rozliší rozkrajovače a řezací stroje
- Vysvětlí využití strojů s různými typy rozkrajování výrobku
- Popíše stroje na zpracovávání šlehačky, smetanových krémů a náplní
- Popíše pomůcky a šablony na tvarování a zdobení korpusů a plátů
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
Stroje a zařízení pro zpracování korpusů a dohotovení výrobků.
Stroje na potahování, stroje na mazání výrobků:
- Diskový potahovací stroj
- Potahovací stroje s chladicím zařízením
- Automatické mazací stroje s různým způsobem mazání
Balicí stroje a obalové materiály:
- Poloautomatické balicí stroje
- Automatické balicí stroje
- Balicí stroje na chleba
- Ostatní balicí stroje
Stroje na rozkrajování a řezání:
- Horizontální rozkrajovače
- Rozkrajovače na pálenou hmotu
- Řezačky dortů
- Řezačky na chleba
Stroje na výrobu šlehačky a pomůcky na dohotovení výrobků
- Výrobníky šlehaček
- Hromadná tvořítka
- Šablony na zdobení
Bezpečnost práce s uvedenými stroji a základní údržba
Učební činnosti žáků a strategie výuky
Při výuce se bude používat:
- Výklad, popis a vysvětlování
- Diskuse
- Práce s odbornou literaturou, učebnicí
- Práce na počítači s přístupem k internetu, tisk
- Názorně demonstrační metody:
- PowerPointová prezentace
- Odborná videa
Žáci v rámci teoretické výuky:
- Se seznamují na základě výkladu se stroji vhodnými na potahování, stroji na mazání výrobků v cukrářské a pekařské výrobě
- Diskutují o vhodném využití strojů a zařízení pro konkrétní činnosti potahování, máčení a mazání v cukrářské a pekařské výrobě
- Popisují na obrázku části strojů potřebných na balení cukrářských a pekařských výrobků
- Seznamují se s významem balení, druhy obalového materiálu a označením výrobku
- Porovnávají způsoby rozkrajování a řezání korpusů
- Na maketě popisují části výrobníku na šlehačku
- Charakterizují pomůcky na tvarování, zdobení a dohotovování výrobků
- Vysvětlují základní činnosti pracovníka při obsluze stroje s ohledem na BOZP u jednotlivých druhů strojů
Zařazení do učebního plánu, ročník
Modul je vhodné zařadit do 2. nebo 3. ročníku
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
- Ústní a praktické ověření znalostí (zkoušení)
- Písemné ověření znalostí
- Referát a samostatná práce žáků a její prezentace
Kritéria hodnocení
Při hodnocení je kladen důraz na hloubku porozumění učiva, schopnost aplikovat poznatky a terminologické vyjadřování.
Žák:
- Popíše bezpečnost a ochranu zdraví při práci a prevenci předcházení úrazů na potahovacích, máčecích a strojů na mazání korpusů a plátů
- Charakterizuje rozdíly balicích strojů – poloautomatických, automatických, balicích strojů na chleba
- Uvede druhy rozkrajovačů a řezacích strojů na korpusy
- Vysvětlí zásady pro balení pekařských a cukrářských výrobků, druhy obalů a obalového materiálu
- Popíše části výrobníku na šlehačky
- Vyjmenuje pomůcky na tvarování, zdobení a dohotovování výrobků
Klasifikace bude provedena v souladu s platnými předpisy podle klasifikačního řádu.
Doporučená literatura
DOLEŽAL, V. KADLEC, F. Stroje a zařízení pro učební obory cukrář a pekař, Praha, Informatorium spol., s. r. o., 2002, ISBN 80-86073-95-5
Časopisy a Ročenky Pekař – Cukrář, Zpravodaj podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR
Poznámky
Obsahové upřesnění
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ivana Dvorská. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.