VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Stroje na přípravu těst a hmot v pekařské výrobě
Kód modulu
29-m-2/AG08
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
odborný teoretický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
E (dvouleté, EQF úroveň 2)
H (EQF úroveň 3)
E (tříleté, EQF úroveň 3)
Skupiny oborů
29 - Potravinářství a potravinářská chemie
Komplexní úloha
Realizace návštěvy výrobní/obchodní firmy na vybavení cukrářských a pekařských provozů
Obory vzdělání - poznámky
29-51-E/01 Potravinářská výroba
29-51-E/02 Potravinářské práce
29-53-H/01 Pekař
29-54-H/01 Cukrář
Délka modulu (počet hodin)
12
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Modul poskytuje žákům základní znalosti o strojích na přípravu těst a hmot používaných v periodické výrobě cukrářských a pekařských výrobků.
Modul seznámí žáky s rozdělením mísicích strojů podle pohybu mísidel, s hnětači na vymísení těst, se šlehači a univerzálními šlehači, které se nejvíce používají převážně v cukrářské výrobě.
Poskytne žákům znalosti ovládání a využití mixérů, třecích a tabulovacích strojů na přípravu fondánu.
Modul je zaměřen na získání znalostí potřebných pro základní obsluhu strojů na přípravu těst a hmot používaných v cukrářských a pekařských provozech.
Očekávané výsledky učení
Výsledky učení ve vazbě na RVP 2951E/01 Potravinářská výroba a 2951E/02 Potravinářské práce:
- popíše funkci základního strojního vybavení pro danou výrobu;
- obsluhuje jednoduché stroje a zařízení a provádí jejich běžnou údržbu;
- při obsluze, běžné údržbě a čištění strojů a zařízení postupuje v souladu s předpisy a pracovními postupy;
Žák:
- Obsluhuje mísicí stroje na zpracovávání těst a hmot a rozpozná stroje podle pohybu mísidla
- Popíše funkce hnětačů k vymísení těst zejména těst hustější konzistence
- Popíše nejčastěji používané stroje - šlehače – kuchyňské, univerzální a speciální šlehače
- Rozlišuje typy mixérů, třecí stroje – melanžéry, tabulovací stroje – fondánky
- Vysvětlí obsluhu a využívání strojů na přípravu těst a hmot pro jednotlivé druhy pracovních činností v cukrářské a pekařské výrobě
- Popíše procesy běžné obsluhy strojů v souladu s bezpečností a ochranou zdraví při práci
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
Stroje na přípravu těst a hmot připravovaných v cukrářské a pekařské výrobě:
- Hnětače s různým pohybem mísidla
- Šlehače, univerzální šlehače a speciální šlehače
- Mixéry
- Třecí a tabulovací stroje
Bezpečnost práce s uvedenými stroji a základní údržba
Učební činnosti žáků a strategie výuky
Při výuce se bude používat:
- Výklad, popis a vysvětlování
- Diskuse
- Práce s odbornou literaturou, učebnicí
- Práce na počítači s přístupem k internetu, tisk
- Názorně demonstrační metody:
- Power Pointová prezentace
- Odborná videa
Žáci v rámci teoretické výuky:
- Se seznamují na základě výkladu se stroji na přípravu těst a hmot vhodnými pro výrobu cukrářských a pekařských výrobků při periodické výrobě
- Diskutují o vhodném využití strojů a zařízení pro konkrétní činnost hnětení tužších těst
- Posuzují rozdíly v ruční práci a využívání strojů, které odstraňují fyzicky namáhavou práci v potravinářství.
- Při práci s učebnicí popíší na obrázku funkce a techniku práce na hnětacích, šlehacích strojích, mixérech a třecích strojích
- Prezentují své písemné /PowerPiontové/ práce, případně videa, kde si konkrétní stroje zdokumentují a popisují práci na nich
- Vysvětlují základní činnosti pracovníka při obsluze jednotlivých strojů s ohledem na dodržování BOZP
- Posuzují základní činnosti pracovníka při obsluze v periodické výrobě v cukrářském a pekařském provozu
- Vyhledávají na internetu informace o nových strojích na přípravu těst a hmot využívaných k usnadnění práce v cukrářském a pekařském provozu
Zařazení do učebního plánu, ročník
Modul je vhodné zařadit do 2. nebo 3. ročníku
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
- Ústní a praktické ověření znalostí (zkoušení)
- Písemné ověření znalostí
- Referáty a samostatná práce žáků a její prezentace
Kritéria hodnocení
Při hodnocení je kladen důraz na hloubku porozumění učiva, schopnost aplikovat poznatky a terminologické vyjadřování.
Žák:
- Popíše stroje na přípravu tužších těst v cukrářské a pekařské výrobě, se zaměřením na mísicí stroje s různými druhy pohybu mísidel
- Charakterizuje šlehače, univerzální šlehače a speciální šlehače
- Uvede druhy mixérů
- Vysvětlí práci na tlakovém mísiči, třecím a tabulovacím stroji
- Uvede zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci se stroji pro mísení, šlehání, mixování a práci s třecími stroji - melanžéry a tabulovacími stroji – fontánkou
Klasifikace bude provedena v souladu s platnými předpisy podle klasifikačního řádu.
Doporučená literatura
DOLEŽAL, V. KADLEC, F. Stroje a zařízení pro učební obory cukrář a pekař, Praha, Informatorium spol., s. r. o., 2002, ISBN 80-86073-95-5
Časopisy a Ročenky Pekař – Cukrář, Zpravodaj podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR
Poznámky
Obsahové upřesnění
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ivana Dvorská. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.