VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Potravinářský průmysl - zpracování surovin
Kód modulu
29-m-2/AG07
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
odborný teoretický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
E (dvouleté, EQF úroveň 2)
H (EQF úroveň 3)
Skupiny oborů
29 - Potravinářství a potravinářská chemie
Komplexní úloha
Suroviny pro jednotlivá potravinářská odvětví
Obory vzdělání - poznámky
29-51-E/01 Potravinářská výroba
29-51-E/02 Potravinářské práce
Délka modulu (počet hodin)
36
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
Znalost základních surovin z předmětu suroviny, výživa.
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Modul poskytuje žákům základní orientaci v surovinách potravinářského průmyslu. Pomůže vysvětlit vztahy mezi potravinářstvím a zemědělskou výrobou rostlinnou a živočišnou. Popisuje zpracování různých surovin v potravinářství. Charakterizuje technologické postupy zpracování surovin rostlinného a živočišného původu na potravinářské výrobky.
Poskytne základní informace žákům o živočišné a rostlinné zemědělské prvovýrobě.
Očekávané výsledky učení
V RVP pro obor vzdělání 29-51-E/01 Potravinářská výroba nebo 29-51-E/02 Potravinářské práce jsou tyto výsledky vztahující se k modulu:
- vyjmenuje a charakterizuje jednotlivá odvětví potravinářského průmyslu;
- uvede základní druhy surovin a popíše jejich vlastnosti;
Žák:
- Charakterizuje zemědělsko–potravinářský komplex
- Vysvětlí vztah potravinářského průmyslu k prvovýrobě základních potravinářských surovin
- Vysvětlí úkoly potravinářského průmyslu
- Charakterizuje jednotlivá odvětví potravinářského průmyslu
- Vysvětlí základní pojmy ve výživě
- Popíše přípravu surovin a technologické postupy jejich zpracování v potravinářství
- Popíše základní technologické operace v potravinářství - fyzikální, biochemické a chemické
- Vysvětlí pravidla hygieny a sanitace v potravinářství
- Uvede vliv potravinářské velkovýroby na životní prostředí
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
1. Prvovýroba základních potravinářských surovin
- Rostlinná - fytotechnika
- Živočišná – zootechnika
2. Rostlinná výroba - pěstování kulturních rostlin s cílem získat:
- Potraviny pro přímou spotřebu
- Suroviny pro výrobu potravin
- Krmivovou základnu živočišné výroby
- Koření a léčivé rostliny
3. Živočišná výroba- chov hospodářských zvířat s cílem získat
- Potraviny pro přímou spotřebu
- Suroviny pro výrobu potravin
4. Úkoly potravinářského průmyslu:
- Uchování zemědělských produktů- prodloužené trvanlivosti
- Zvýšení hodnoty zemědělských produktů- zvýšení výživové hodnoty, zlepšení smyslových vlastností
- Zásobování obyvatelstva potravinami
5. Základní pojmy ve výživě – výživa, potrava, poživatina, pochutina, lahůdky, pokrm, jídlo, strava, jídelníček, biologická a energetická hodnota potravin
6. Vztahy mezi zemědělskou výrobou rostlinnou a živočišnou, potravinářským průmyslem a výživou lidí.
7. Hlavní surovina a její zpracování v konkrétním potravinářském průmyslu – masný, mlékárenský, cukrovarnický, mlýnský, pivovarnický, konzervárenský
8. Informativní seznámení s legislativou v potravinářství- zákon o potravinách a tabákových výrobcích 110/1997 Sb.
9. Obecné základy potravinářské technologie
- Fyzikální postupy - třídění, vážení, praní, mělnění, lisování, míchání, sedimentace, flotace, krystalizace, rozpouštění
- Biochemické – kvasné pochody
10. Vliv potravinářské velkovýroby na životní prostředí
11. Druhy odpadních vod a jejich čištění
- Splaškové
- Průmyslové a zemědělské městské
- Městské
12. Hygiena a sanitace v potravinářském průmyslu
Učební činnosti žáků a strategie výuky
Při teoretické výuce se bude využívat:
- Výklad, popis a vysvětlování
- Diskuze
- Práce s učebnicí a odbornou literaturou
- Práce s katalogem potravinářských průmyslů regionu, republiky
- Práce na počítači s přístupem k internetu, tiskem
- Názorně demonstrační metody:
- Připravená prezentace v PowerPointu – potravinářský průmysl
- Ukázka jednotlivých základních druhů surovin vhodných ke zpracování v potravinářství
- Práce s vyhláškou se základními pravidly při zpracování a legislativa výroby
- Laboratorní pokusy – dle možností v učebně chemie
Žáci:
- Seznamují se s druhem surovin na základě práce s PowerPointovou prezentací, hodnotí a doplňují prezentaci vlastními postřehy
- Zapisují poznámky do pracovních listů
- Tvoří kontrolní otázky k výkladu
- Porovnávají vlastnosti vstupních surovin potravinářské výroby
- Navrhují podle vlastností surovin jejich použití v potravinářství
- Vysvětlují vzájemné vztahy v mezi zemědělskou výrobou rostlinou a živočišnou
- Jmenují zemědělské kulturní plodiny podle charakteru – obilniny, luskoviny, olejniny
- Zpracovávají seznam produktů živočišné výroby
- Rozlišují základní technologické operace na fyzikální, biochemické a chemické na základě informace z odborné literatury
- Spolupracují ve skupině při tvorbě odborné křížovky
- Hodnotí a doplňují prezentaci v PowerPointu tvořenou se spolužáky
- Kompletují průřezové vědomosti získané v odborných předmětech suroviny, výživa, stroje a zařízení ve výrobě
- Provádějí při laboratorním cvičení pokusy s fyzikálními, biochemickými a chemickými procesy používanými v potravinářské technologii
- Seznamují se s jednotlivými potravinářskými obory průmyslu podle dostupnosti v regionu
- Sledují videa zpracování surovin a vlastní výrobu potraviny na internetu
- Určují jednotlivé využití surovin v průmyslu a následné technologie vhodné pro jednotlivé suroviny
- Seznamují se s možnostmi úpravy odpadní vody
- Porovnávají jednotlivé hygienické a sanitační požadavky ve výrobě potravin
Zařazení do učebního plánu, ročník
1. ročník 29-51-E/01 Potravinářská výroba
1. ročník 29-51-E/02 Potravinářské práce
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
- Písemné ověřování znalostí – testem, písemnou prací, kvízem.
- Ústní ověření znalostí – dotazováním, doplňováním, ověřováním.
- Samostatná práce žáků: referát, seminární práce, projekt – náročnost přiměřit specifickým vzdělávacím potřebám žáků.
Průběžné formou testů po ukončení kapitol
Souborné po ukončení celého modulu
Kritéria hodnocení
- Vysvětlit pojem zemědělská prvovýroba
- Uvést druhy zemědělských kulturních plodin - obilniny, luskoviny, olejniny
- Vysvětlit vzájemné vztahy mezi potravinářstvím, zemědělskou výrobou a výživou lidí
- Uvést úkoly potravinářského průmyslu
- Charakterizovat jednotlivá odvětví potravinářského průmyslu
- Vysvětlit základní pojmy výživy
- Charakterizovat základní technologické operace v potravinářství - fyzikální, biochemické a chemické
- Charakterizovat jednotlivé vstupní suroviny pro potravinářské zpracování
- Navrhnout podle vlastností suroviny její použití k výrobě potravin a následně zvolit vhodnou technologii pro zpracování suroviny
- Popsat jednotlivé hygienické a sanitační požadavky při výrobě potravin
- Uvést způsoby čištění odpadních vod, porovnat jednotlivé možnosti úpravy odpadních vod
Hodnocení dle školního řádu dané školy a podle možností daného žáka vzhledem k jeho specifickým vzdělávacím potřebám.
Doporučená literatura
Ing ALTER Jiří, Ing ALTEROVÁ Libuše. Technologie 1. roč. SPŠ Potravinář, ISBN 80-86320-45-6
Zákon č. 110/1997Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, jeho novela – zákon č. 306/2000Sb.
https://www.youtube.com/watch?v=pXXvdv5Sibo
https://www.youtube.com/watch?v=JfFpux79d1I
Poznámky
Obsahové upřesnění
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavla Sedláčková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.