Příprava restauračních moučníků – základní restaurační moučníky
65-m-3/AF60
Odborné vzdělávání
odborný praktický
H (EQF úroveň 3)
L0 (EQF úroveň 4)
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
Cukrář v restauračním provozu (kód: 65-023-H)
28. 01. 2014
65-51-H/01 Kuchař-číšník
65-41-L/01 Gastronomie
60
30. 04. 2020
Znalost surovin a jejich předběžné zpracování. Tepelné úpravy potravin. Práce s recepturou.
Modul se věnuje přípravě restauračních moučníků. Žáci se naučí připravovat základní moučníky, budou ovládat jejich gramáže a způsoby servisu.
Očekávané výsledky učení vycházejí z kompetencí definovaných v profesní kvalifikaci Cukrář v restauračním provozu 65-023-H.
Žák:
Cukrář v restauračním provozu 65-023-H
Žák:
Učební činnost se koná na pracovišti OV u zaměstnavatele nebo v cvičné kuchyni v rámci Odborného výcviku
3. ročník – Odborný výcvik
Připraví 3 vylosované restaurační moučníky, 1 zmrzlinu a 1 cukrářský výrobek.
Žák je pozorován po celou dobu provádění úkolu – dodržování BOZP, hygieny, technologického postupu, nakládání se surovinami, senzorické vlastnosti pokrmů.
Hodnocení je provedeno ústně v průběhu a po dokončení práce.
Splněný modul je tehdy, když žák absolvuje 90 % hodin výuky. Připraví vylosované úkoly a prezentuje je.
Hodnocena je organizace práce, postup práce, dodržení zadaného technologického postupu, příprava a úklid pracoviště, dodržování BOZP a hygienických předpisů.
Hodnocení je slovní + známka
Kritéria hodnocení:
Organizace práce, postup práce 20 %
Dodržení technologického postupu 25 %
Správnost normování 10 %
Senzomotorické vlastnosti pokrmů 20 %
BOZP + hygiena 5 %
Doplňující otázky, správnost a projev 20 %
Hodnocení:
100 % – 85 % 1
84 % – 69 % 2
68 % – 53 % 3
52 % – 38 % 4
37 % – 0 % 5
ŠINDELKOVÁ, A., ČERMÁKOVÁ, L., VYBÍRALOVÁ, I. Kuchařské práce, technologie, učebnice pro odborná učiliště. 3. vyd. Praha: Parta, 2010, ISBN 978-80-7320-152-4.
BLÁHA, L., CONKOVÁ, V., KADLEC, F., Cukrářská výroba I. 3.vyd. Praha: Informatorium, 2001. ISNB 80-86073-85-8
Velká klasická kuchařka moučníky a dorty, vyd. SvojtkaxCo., s.r.o., Praha, ISBN 978-80-7352-578-1
OV NSK - Odborné vzdělávání ve vztahu k NSK
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Závišková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.