VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Zúčtovací technika – pokladní program, elektronická účtenka
Kód modulu
65-m-3/AF53
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
odborný praktický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
H (EQF úroveň 3)
L0 (EQF úroveň 4)
Skupiny oborů
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
Komplexní úloha
Profesní kvalifikace
Jednoduchá obsluha hostů
(kód: 65-007-H)
Platnost standardu od
07. 08. 2007
Obory vzdělání - poznámky
65-51-H/ 01 Kuchař-číšník
65-41-L/01 Gastronomie
Délka modulu (počet hodin)
12
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
Žák ovládá základní pojmy cena, sleva, stravenka. Ovládá zásady přijímání objednávek od hostů, vyřizování objednávek ve výdejním středisku.
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Obecným cílem modulu je práce se software mobilní číšník a pochopení rozdílů mezi jednotlivými druhy zúčtovací techniky, uvědomění si odpovědnosti správného zadávání položek objednávky a následného vystavení účtu. Po absolvování modulu bude žák připraven převést teoretické znalosti do praxe a samostatně pracovat se zúčtovací technikou během provozu.
Očekávané výsledky učení
Očekávané výsledky vzdělávání vychází z Profesní kvalifikace:
Jednoduchá obsluha hostů (kód: 65-007-H)
Vyúčtování tržeb
- využívá zúčtovací techniku
- vyúčtuje bezchybně tržby
Inkasování plateb od hostů
- provede vyúčtování s hostem, připraví a předloží účet
- přijme a vyúčtuje platbu s hostem, použije různé formy platebního styku podle přání hosta
Očekávané kompetence - odborné kompetence RVP 65-51-H/ 01 Kuchař – číšník
Vykonávat obchodně – provozní aktivity
Žák:
- sjednává odbyt výrobků a služeb, provádí vyúčtování.
Očekávané výsledky vzdělávání:
Žák:
- přijímá, eviduje a vyřizuje objednávky hostů,
- ovládá BOZP zúčtovací techniky mobilní číšník
- pracuje se software mobilní číšník
- ovládá práci se zúčtovací technikou mobilní číšník
- využívá ke své činnosti zúčtovací techniku (mobilní číšník, tablet, elektronická pokladna),
- předkládá účet, uvede jeho náležitosti a možnosti placení,
- provádí vyúčtování s hostem – připraví a předloží účet,
- vysvětlí vyúčtování tržby.
Kompetence ve vazbě na NSK
Jednoduchá obsluha hostů (kód: 65-007-H)
- Vyúčtování tržeb
- Inkasování plateb od hostů
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
Rozpis učiva:
Rozpis učiva:
- BOZP zúčtovací techniky mobilní číšník, tablet nebo elektronická pokladna,
- software mobilní číšník,
- dotyková pokladna, operační systém, termální tiskárna
- technika obsluhy – přijímání, evidování a vyřizování objednávek od hostů,
- účet – náležitosti, způsoby placení, způsob předložení hostům,
- zúčtovací technika:
- mobilní číšník – zásady práce a použití v běžném provozu,
- tablet – zásady práce a použití v běžném provozu,
- elektronická pokladna – zásady práce a použití v běžném provozu,
- platební terminál,
- EET,
- vyúčtování tržeb – odvod tržby, výčetka.
Učební činnosti žáků a strategie výuky
Učební činnosti žáka:
- sleduje odborný výklad učitele odborného výcviku,
- ze získaných informací si vybírá, které může využít k dané problematice,
- aplikuje teoretické znalosti do praktických činností,
- spolupracuje se spolužáky při řešení problémů,
- ovládá BOZP zúčtovací techniky mobilní číšník
- pracuje se software mobilní číšník
- ovládá práci se zúčtovací technikou mobilní číšník
- využívá ke své činnosti zúčtovací techniku
- pracuje podle zásad BOZP a PO, hygieny provozu a osobní,
- přijímá, eviduje a vyřizuje objednávky od hostů,
- rozpoznává různé druhy zúčtovací techniky,
- v praxi se seznamuje s činnostmi spojenými s problematikou bezchybného vyúčtování,
- hledá optimální řešení nahodilých situací,
- rozpoznává účet, jeho náležitosti, způsoby předkládání hostům, způsoby placení,
- provádí vyúčtování s hostem v hotovosti, platební kartou přes platební terminál,
- řeší vyúčtování tržeb,
- vyplňuje výčetku a odvod tržby.
- Strategie výuky: instruktáž, nácvik pracovních činností, samostatná práce žáků.
- Pomůcky: elektronická pokladna, notebook, mobilní číšník.
- Podmínky školní pracoviště, gastronomická pracoviště.
Zařazení do učebního plánu, ročník
65-51-H/ 01 Kuchař-číšník
65-41-L/01 Gastronomie
2. ročník
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
Ověřování znalostí žáků proběhne ústně a prakticky. Žák minimálně dvakrát provede převzetí objednávky, její evidenci, vyřízení, vyúčtování s použitím zúčtovací techniky (mobilní číšník, tablet nebo elektronická pokladna) a předložení účtu hostovi. Ovládá software mobilní číšník.
Kritéria hodnocení
Ověřování bude provedeno v odborném výcviku.
Je vyžadována 80 % docházka.
Praktické ověřování.
Žák:
- připraví pracoviště,
- uvítá a usadí hosty,
- provede nabídku a předloží nabídkový lístek,
- ovládá práci se zúčtovací technikou mobilní číšník, tablet nebo elektronická pokladna
- pracuje se software mobilní číšník
- převezme objednávku a zaznamená do systému (mobilní číšník, pokladna...),
- vyřídí objednávku dle pravidel techniky obsluhy,
- zjistí formu placení, předloží účet a provede vyúčtování s hostem,
- rozloučí se s hosty a uklidí pracoviště.
Zkoušející provede slovní hodnocení.
Hodnocení vychází z Pravidel pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků, která jsou nedílnou součástí školního řádu.
Stupeň 1 – výborný
Žák ovládá požadované poznatky, pojmy, definice a praktické dovednosti přesně a chápe vztah mezi nimi.
Stupeň 2 – chvalitebný
Žák ovládá učebními osnovami požadované poznatky, pojmy, definice a praktické dovednosti v podstatě uceleně, přesně a úplně.
Stupeň 3 – dobrý
Žák má v ucelenosti, přesnosti a úplnosti osvojení požadovaných poznatků, pojmů, definic a praktických dovedností nepodstatné mezery.
Stupeň 4 – dostatečný
Žák má v ucelenosti, přesnosti a úplnosti osvojení požadovaných poznatků a praktických dovedností závažné mezery.
Stupeň 5 – nedostatečný
Žák si požadované poznatky a praktické dovednosti neosvojil uceleně, má v nich závažné a značné mezery.
Doporučená literatura
SALAČ, Gustav. Stolničení. Vyd. 2. – dotisk. Praha: Fortuna, 2010. 224 s. ISBN 80-7168-752-9.
Aplikace mobilní číšník [online]. 2019 [cit. 2019-10-17]. Dostupné: https://www.registracni-pokladna.cz/pokladni-system-awis-gastro/
Restaurace [online]. 2019 [cit. 2019-10-17]. Dostupné: https://www.keloc-software.cz/modul/restaurace/
Hotelové a pokladní systémy. Software pro hotely a restaurace Agnis. [online]. 2014 [cit. 2019-10-17]. Dostupné: https://www.agnis.cz/
Poznámky
Obsahové upřesnění
OV NSK - Odborné vzdělávání ve vztahu k NSK
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Blanka Musilová. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.