Detail modulu Teatender

 

VSTUPNÍ ČÁST

Název modulu

Teatender

Kód modulu

65-m-3/AF50

Typ vzdělávání

Odborné vzdělávání

Typ modulu

(odborný) teoreticko–praktický

Využitelnost vzdělávacího modulu

Kategorie dosaženého vzdělání

H (EQF úroveň 3)

L0 (EQF úroveň 4)

Skupiny oborů

65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus

Komplexní úloha

Obory vzdělání - poznámky

65-51-H/01 Kuchař-číšník

65-41-L/01 Gastronomie

Délka modulu (počet hodin)

16

Poznámka k délce modulu

Platnost modulu od

30. 04. 2020

Platnost modulu do

Vstupní předpoklady

Znalost základních pravidel přípravy a servisu teplých nápojů

Znalost čajového inventáře

JÁDRO MODULU

Charakteristika modulu

Modul je zaměřen na čaj - jeho pěstování, sklizeň a zpracování; zároveň se zabývá přípravou a pitím čaje. Žáci se seznámí s charakteristikou, růstem a sklizní čaje.

Po absolvování modulu bude žák schopen vysvětlit pojem teatender, rozlišovat odrůdy čaje, vysvětlit specifika způsobu pití čaje z různých oblastí, připravovat čajový nálev do konviček a degustovat, připravovat jednoduchý nápoj na bázi čaje.

Očekávané výsledky učení

Očekávané výsledky učení s vazbou na RVP 65-51-H/01 Kuchař-číšník, 65-41-L/01 Gastronomie

Žák:

  • charakterizuje nápojového specialistu - teatendera
  • uvede charakteristiku čaje
  • popíše botaniku rostliny
  • uvede nároky a podmínky pěstování
  • určí odrůdy čaje
  • popíše sklizeň čaje
  • uvede zpracování čaje
  • vysvětlí geografii a druhy čajů pro určitou oblast
  • uvede zásady skladování čaje
  • popíše čajový obřad
  • vysvětlí zásady správné přípravy čajového nálevu a jeho degustace
  • připraví jednoduchý nápoj z čaje, vysvětlí pojem mixologie

Obsah vzdělávání (rozpis učiva)

  1. charakteristika nápojového specialisty
  2. charakteristika čaje
    • význam čaje pro lidský organismus
    • charakteristika čaje
  3. Botanika rostliny
  4. Nároky a podmínky pěstování
    • prostředí, živiny, pěstování
  5. Odrůdy čaje
  6. Sklizeň čaje
    • rozdělení sklizně podle období
    • způsoby sklizně (strojově, ručně)
  7. Zpracování čaje
    • zpracování podle druhu čaje
  8. Geografie a druhy čajů pro určitou oblast
    • způsoby pití čaje typické pro danou oblast
  9. Skladování čaje
    • zásady skladování
    • kvalitativní znaky čaje
  10. Čajový obřad
    • principy, typy, provedení
  11. Příprava čajového nálevu a jeho podávání
    • příprava správného inventáře
    • zahřátí a vypláchnutí konvičky, sítka a šálků
    • zalévání čaje vodou ve správné teplotě
    • doba louhování
    • slévání čaje do servírovací konvičky
    • servis čaje
  12. Degustace čaje
    • chuťové a aromatické profily čajů
  13. Příprava nápoje z čaje, pojem mixologie
    • párování čaje s různými přídavnými látkami (ingrediencemi)

Učební činnosti žáků a strategie výuky

Učební činnosti žáků se odehrávají v odborné učebně stolničení či techniky obsluhy za přítomnosti odborného pedagoga, který na žáky soustavně dohlíží.

Výuka probíhá formou výkladu s využitím prezentací a názorných ukázek k jednotlivým tématům. Využívá se např. dataprojektor, TV či PC, reálný inventář a další pomůcky.

Žáci se aktivně zapojují do nácviku dovedností pro práci s čajem a vhodným inventářem. K úspěšnému dosažení výsledků je doporučeno řízené procvičování a pravidelné opakování učiva s využitím názorných ukázek a praktických cvičení.

Učební činnosti žáků:

  • sledují odborný výklad učitele
  • při své činnosti uplatňují práci s textem (učební text, prezentace) a využívají internetové zdroje
  • pracují se získanými informacemi a vybírají si, které využijí pro danou problematiku
  • aplikují teoretické poznatky do praktických ukázek
  • při hledání řešení spolupracují s ostatními spolužáky
  • prezentují a zdůvodňují své výsledky před vyučujícím a spolužáky
  • vysvětlí pojem teatender - jeho schopnosti, dovednosti
  • uvedou charakteristiku čaje
  • popíší botaniku rostliny
  • uvedou nároky a podmínky pěstování
  • určí odrůdy čaje
  • popíší sklizeň čaje
  • uvedou zpracování čaje
  • vysvětlí geografii a druhy čajů pro určitou oblast
  • uvedou zásady skladování čaje
  • popíší čajový obřad
  • připraví čajový nálev
  • vysvětlí zásady degustace
  • připraví nápoj z čaje, vysvětlí pojem mixologie

Zařazení do učebního plánu, ročník

65-51-H/01 Kuchař-číšník,  2. ročník 

65-41-L/01 Gastronomie,  2. ročník

VÝSTUPNÍ ČÁST

Způsob ověřování dosažených výsledků

Výsledky žáků jsou ověřovány ústním a písemným zkoušením, praktickým předvedením a ústní obhajobou zadaných úkolů.

Testování teoretických znalostí – písemné/elektronické s využitím uzavřených i otevřených otázek.

Praktické předvedení přípravy čajových nálevů a jejich degustace, příprava jednoduchého nápoje z čaje a ostatních ingrediencí. Hodnocení je provedeno ústně po dokončení úkolu nebo v jeho průběhu.

Ústní a písemné zkoušení z témat (obsahových okruhů):

  • Charakteristika čaje
  • Botanika rostliny
  • Nároky a podmínky pěstování
  • Odrůdy čaje
  • Sklizeň čaje
  • Zpracování čaje
  • Geografie a druhy čajů pro určitou oblast
  • Skladování čaje
  • Čajový obřad
  • Pojem mixologie

Praktické předvedení zadaného úkolu z témat (obsahových okruhů):

  • Inventář a pomůcky teatendera
  • Příprava čajového nálevu
  • Degustace čaje
  • Příprava jednoduchého nápoje na bázi čaje

Průběžné sledování úrovně plnění zadaných úkolů a dodržování zásad hygieny a BOZP, přístup k zadaným úkolům, vlastní aktivita žáka.

Kritéria hodnocení

Vycházejí z pravidel pro hodnocení žáků školy a dále zohledňujeme slovní hodnocení dosahované úrovně průběžného plnění zadaných úkolů a dodržování zásad hygieny a BOZP, přístup k zadaným úkolům, vlastní aktivity žáka.

Výsledné hodnocení vychází z kombinace výše uvedených forem ověřování znalostí a dovedností žáka při plnění zadaných úkolů.

U ústního zkoušení jsou hodnoceny odborné znalosti a vědomosti, vztahy mezi probranými obsahovými okruhy, srozumitelnost, plynulost projevu.

Při hodnocení testů je posuzována věcná správnost odpovědi.

Přepočet mezi procenty správných odpovědí a známkou:

  • správně je méně než 35 % – známka 5
  • správně je alespoň 35 a méně než 50 % – známka 4
  • správně je alespoň 50 a méně než 70 % – známka 3
  • správně je alespoň 70 a méně než 85 % – známka 2
  • správně je alespoň 85 % – známka 1

Za splněný se považuje modul při dodržení následujících kritérií:

  • žák je povinen splnit min. 85 % docházky do výuky
  • 1x ústní zkoušení znalostí za dobu realizace modulu
  • 1x písemné ověření znalostí a dovedností z navržených obsahových okruhů
  •  praktická zkouška dle zadání pedagoga z výše navržených obsahových okruhů

Hodnocení slovní + známkou.

Doporučená literatura

SOON Edwin: Cesta čaje Dilmah. Euromedia Group Praha, 2009. ISBN 978-80-249-1757-3

VALTER Karel: Vše o čaji pro čajomily. Granit Praha, 2010. ISBN 978-80-7296-072-9

Poznámky

Doporučené rozvržení modulu:

- teoretická část  8 hodin

- praktická část   8 hodin

Obsahové upřesnění

OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP

Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vladimíra Hlaváčková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.

Statut dokumentu

Veřejný

Přílohy veřejné