Teatender
65-m-3/AF50
Odborné vzdělávání
(odborný) teoreticko–praktický
H (EQF úroveň 3)
L0 (EQF úroveň 4)
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
65-51-H/01 Kuchař-číšník
65-41-L/01 Gastronomie
16
30. 04. 2020
Znalost základních pravidel přípravy a servisu teplých nápojů
Znalost čajového inventáře
Modul je zaměřen na čaj - jeho pěstování, sklizeň a zpracování; zároveň se zabývá přípravou a pitím čaje. Žáci se seznámí s charakteristikou, růstem a sklizní čaje.
Po absolvování modulu bude žák schopen vysvětlit pojem teatender, rozlišovat odrůdy čaje, vysvětlit specifika způsobu pití čaje z různých oblastí, připravovat čajový nálev do konviček a degustovat, připravovat jednoduchý nápoj na bázi čaje.
Očekávané výsledky učení s vazbou na RVP 65-51-H/01 Kuchař-číšník, 65-41-L/01 Gastronomie
Žák:
Učební činnosti žáků se odehrávají v odborné učebně stolničení či techniky obsluhy za přítomnosti odborného pedagoga, který na žáky soustavně dohlíží.
Výuka probíhá formou výkladu s využitím prezentací a názorných ukázek k jednotlivým tématům. Využívá se např. dataprojektor, TV či PC, reálný inventář a další pomůcky.
Žáci se aktivně zapojují do nácviku dovedností pro práci s čajem a vhodným inventářem. K úspěšnému dosažení výsledků je doporučeno řízené procvičování a pravidelné opakování učiva s využitím názorných ukázek a praktických cvičení.
Učební činnosti žáků:
65-51-H/01 Kuchař-číšník, 2. ročník
65-41-L/01 Gastronomie, 2. ročník
Výsledky žáků jsou ověřovány ústním a písemným zkoušením, praktickým předvedením a ústní obhajobou zadaných úkolů.
Testování teoretických znalostí – písemné/elektronické s využitím uzavřených i otevřených otázek.
Praktické předvedení přípravy čajových nálevů a jejich degustace, příprava jednoduchého nápoje z čaje a ostatních ingrediencí. Hodnocení je provedeno ústně po dokončení úkolu nebo v jeho průběhu.
Ústní a písemné zkoušení z témat (obsahových okruhů):
Praktické předvedení zadaného úkolu z témat (obsahových okruhů):
Průběžné sledování úrovně plnění zadaných úkolů a dodržování zásad hygieny a BOZP, přístup k zadaným úkolům, vlastní aktivita žáka.
Vycházejí z pravidel pro hodnocení žáků školy a dále zohledňujeme slovní hodnocení dosahované úrovně průběžného plnění zadaných úkolů a dodržování zásad hygieny a BOZP, přístup k zadaným úkolům, vlastní aktivity žáka.
Výsledné hodnocení vychází z kombinace výše uvedených forem ověřování znalostí a dovedností žáka při plnění zadaných úkolů.
U ústního zkoušení jsou hodnoceny odborné znalosti a vědomosti, vztahy mezi probranými obsahovými okruhy, srozumitelnost, plynulost projevu.
Při hodnocení testů je posuzována věcná správnost odpovědi.
Přepočet mezi procenty správných odpovědí a známkou:
Za splněný se považuje modul při dodržení následujících kritérií:
Hodnocení slovní + známkou.
SOON Edwin: Cesta čaje Dilmah. Euromedia Group Praha, 2009. ISBN 978-80-249-1757-3
VALTER Karel: Vše o čaji pro čajomily. Granit Praha, 2010. ISBN 978-80-7296-072-9
Doporučené rozvržení modulu:
- teoretická část 8 hodin
- praktická část 8 hodin
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vladimíra Hlaváčková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.