VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Společensko-zábavní střediska
Kód modulu
65-m-3/AF49
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
odborný teoretický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
H (EQF úroveň 3)
L0 (EQF úroveň 4)
Skupiny oborů
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
Komplexní úloha
Obory vzdělání - poznámky
65-51-H/01 Kuchař-číšník
65-41-L/01 Gastronomie
Délka modulu (počet hodin)
16
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
Znalost pravidel techniky, zásad a způsobů obsluhy v jednoduché a složité obsluze
Inventář na úseku obsluhy
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Modul je zaměřený na společensko-zábavní střediska. Žáci se seznámí s charakteristikou společensko-zábavních středisek, jejich rozdělením, typickými pokrmy a nápoji pro jednotlivá střediska. Po absolvování modulu budou žáci schopni rozlišovat jednotlivá společensko-zábavní střediska, objasnit jejich význam a účel v gastronomii.
Očekávané výsledky učení
Očekávané výsledky učení s vazbou na RVP 65-51-H/01 Kuchař-číšník, 65-41-L/01 Gastronomie
Žák:
- charakterizuje společensko-zábavní střediska
- rozdělí společensko-zábavní střediska podle účelu
- popíše přípravu na provoz
- uvede vybavení pro jednotlivé druhy společensko-zábavních středisek
- vysvětlí správný způsob obsluhy
- určí vhodné pokrmy a nápoje
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
- Charakteristika společensko-zábavních středisek
- význam, funkce a využití společensko-zábavních středisek
- Rozdělení společensko-zábavních středisek podle účelu
- kavárna a kavárenská herna
- vinárna a vinný sklep
- bary
- varieté, kabarety
- koliby, salaše
- gastronomická zařízení jako součást jiných činností (casina, bowling)
- Příprava na provoz
- kontrola stavu místnosti a úklidu
- příprava sedacího a stolového inventáře
- příprava inventáře na podávání pokrmů a nápojů
- příprava pomocného inventáře
- příprava a doplnění stavu zboží
- příprava doplňkového sortimentu
- příprava kávovaru, výčepního zařízení a ostatních přístrojů
- příprava hracích pomůcek a doplňkové služby (společenské hry, tiskoviny, wifi připojení, taxi)
- osobní příprava číšníků/servírek
- Vybavení jednotlivých druhů společensko-zábavních středisek
- charakteristika a popis interiéru střediska
- rozdělení inventáře podle druhu střediska a jeho správné využití
- údržba a skladování inventáře
- Způsob obsluhy
- zařazení a popis správného způsobu obsluhy podle druhu střediska
- pravidla obsluhy v jednotlivých střediscích
- zvláštnosti obsluhy v některých střediscích
- Vhodné pokrmy a nápoje
- znalost sortimentu pokrmů typických pro dané středisko
- znalost sortimentu studených a teplých nápojů daného střediska
- znalost servisu studených a teplých nápojů daného střediska
- znalost sortimentu a receptur míšených nápojů
- znalost servisu míšených nápojů
- znalost sortimentu vinného lístku – správné doporučení vína k jednotlivým pokrmům
- znalost servisu vína
- znalost doplňkového sortimentu
Učební činnosti žáků a strategie výuky
Výuka probíhá v odborné učebně za využití názorných pomůcek a informačních a komunikačních technologií (PC, dataprojektor). Ve výuce se doporučuje kombinovat uvedené metody výuky:
Metody slovní:
- monologické metody (popis, vysvětlování, výklad)
- dialogické metody (rozhovor, diskuse)
- metody práce s textem
Metody názorně demonstrační:
- projekce statická a dynamická
- názorná ukázka jednotlivých balení tržních druhů nápojů, etiket a značek
Metody organizace výuky:
- frontální výuka
- skupinová výuka
Učební činnosti žáků:
- sledují odborný výklad doplněný prezentací učitele
- charakterizují společensko-zábavní střediska
- rozdělí společensko-zábavní střediska
- během výkladu učitele pracují s učebnicí, odbornou literaturou, na základě výkladu učitele a práce s učebními texty dokáží uvést vhodné vybavení pro jednotlivá společensko-zábavní střediska
- popíší vhodné způsoby obsluhy
- charakterizují vhodné pokrmy a nápoje pro konkrétní společensko-zábavní střediska
- vysvětlí rozdíly v servisu jednotlivých druhů nápojů
- žáci se aktivně zapojují do výuky, vyhledávají informace v učebnici a odborných knihách, odpovídají na průběžné kontrolní otázky vyučujícího a zpracovávají zadané úkoly
- pro osvojení učiva pracují žáci ve skupinách nebo individuálně, pravidelně si učivo opakují a uvědomují si souvislosti mezi jednotlivými obsahovými okruhy
Zařazení do učebního plánu, ročník
65-51-H/01 Kuchař-číšník, 2. ročník
65-41-L/01 Gastronomie, 2. ročník
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
Písemné a ústní zkoušení.
Ověřování dosažených výsledků je realizováno písemnou a ústní zkouškou. Hodnoceno je využívání odborné terminologie a věcná správnost odpovědí.
Ověřované okruhy:
- charakteristika společensko-zábavních středisek
- rozdělení společensko-zábavních středisek podle účelu
- příprava jednotlivých společensko-zábavních středisek na provoz
- vybavení pro jednotlivé druhy společensko-zábavních středisek
- způsoby obsluhy
- vhodné pokrmy a nápoje zařazené na JL a NL dle charakteru společensko-zábavního střediska
Kritéria hodnocení
Pro splnění modulu je tolerance maximální absence do 20 %.
V rámci teoretické výuky žák absolvuje písemné a ústní zkoušení, a to minimálně:
- 1x písemné zkoušení
- 1x ústní zkoušení
Kritéria hodnocení:
- Stupeň 1 (výborný): Žák ovládá požadované poznatky, fakta, pojmy. Samostatně uplatňuje osvojené poznatky a dovednosti při řešení teoretických i praktických úkolů. Písemný i ústní projev je správný a přesný.
- Stupeň 2 (chvalitebný): Žák ovládá požadované poznatky, fakta, pojmy v podstatě uceleně. Samostatně nebo podle menších podnětů učitele uplatňuje osvojené dovednosti při řešení teoretických i praktických úkolů. Písemný i ústní projev mívá menší nedostatky ve správnosti a přesnosti.
- Stupeň 3 (dobrý): Žák má v osvojení požadavků, faktů, pojmů nepodstatné mezery. Podstatnější nepřesnosti a chyby dovede za pomoci učitele korigovat. V písemném a ústním projevu má nedostatky ve správnosti a přesnosti.
- Stupeň 4 (dostatečný): Žák má v osvojení požadavků, faktů, pojmů závažné mezery. Závažné chyby dovede žák s pomocí učitele opravit. V písemném a ústním projevu se objevují vážné nedostatky ve správnosti a přesnosti. Žák je nesamostatný a není tvořivý.
- Stupeň 5 (nedostatečný): Žák má v osvojení požadavků, faktů, pojmů závažné a značné mezery. Neprojevuje samostatnost, vyskytují se časté nedostatky při řešení zadaných úkolů a nedovede své vědomosti a dovednosti uplatnit ani s podněty učitele. V písemném a ústním projevu má závažné nedostatky ve správnosti a přesnosti.
Bodové hodnocení pro písemné testy:
100 % – 91 % výborný
90 % – 71 % chvalitebný
70 % – 51 % dobrý
50 % – 31 % dostatečný
30 % – 0 % nedostatečný
Doporučená literatura
SALAČ G.: Stolničení. Praha: Fortuna, 2010. ISBN 80-7168-752-9.
BUREŠOVÁ P., ZIMÁKOVÁ B.: Gastronomické služby-servis. Praha: Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s.r.o., 2010. ISBN 978-80-87411-06-3
Poznámky
Obsahové upřesnění
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vladimíra Hlaváčková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.