Detail modulu Společensko-zábavní střediska

 

VSTUPNÍ ČÁST

Název modulu

Společensko-zábavní střediska

Kód modulu

65-m-3/AF49

Typ vzdělávání

Odborné vzdělávání

Typ modulu

odborný teoretický

Využitelnost vzdělávacího modulu

Kategorie dosaženého vzdělání

H (EQF úroveň 3)

L0 (EQF úroveň 4)

Skupiny oborů

65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus

Komplexní úloha

Obory vzdělání - poznámky

65-51-H/01 Kuchař-číšník

65-41-L/01 Gastronomie

Délka modulu (počet hodin)

16

Poznámka k délce modulu

Platnost modulu od

30. 04. 2020

Platnost modulu do

Vstupní předpoklady

Znalost pravidel techniky, zásad a způsobů obsluhy v jednoduché a složité obsluze

Inventář na úseku obsluhy

JÁDRO MODULU

Charakteristika modulu

Modul je zaměřený na společensko-zábavní střediska. Žáci se seznámí s charakteristikou společensko-zábavních středisek, jejich rozdělením, typickými pokrmy a nápoji pro jednotlivá střediska. Po absolvování modulu budou žáci schopni rozlišovat jednotlivá společensko-zábavní střediska, objasnit jejich význam a účel v gastronomii.

Očekávané výsledky učení

Očekávané výsledky učení s vazbou na RVP 65-51-H/01 Kuchař-číšník, 65-41-L/01 Gastronomie

Žák:

  • charakterizuje společensko-zábavní střediska
  • rozdělí společensko-zábavní střediska podle účelu
  • popíše přípravu na provoz
  • uvede vybavení pro jednotlivé druhy společensko-zábavních středisek
  • vysvětlí správný způsob obsluhy
  • určí vhodné pokrmy a nápoje

Obsah vzdělávání (rozpis učiva)

  1. Charakteristika společensko-zábavních středisek
    • význam, funkce a využití společensko-zábavních středisek
  2. Rozdělení společensko-zábavních středisek podle účelu
    • kavárna a kavárenská herna
    • vinárna a vinný sklep
    • bary
    • varieté, kabarety
    • koliby, salaše
    • gastronomická zařízení jako součást jiných činností (casina, bowling)
  3. Příprava na provoz
    • kontrola stavu místnosti a úklidu
    • příprava sedacího a stolového inventáře
    • příprava inventáře na podávání pokrmů a nápojů
    • příprava pomocného inventáře
    • příprava a doplnění stavu zboží
    • příprava doplňkového sortimentu
    • příprava kávovaru, výčepního zařízení a ostatních přístrojů
    • příprava hracích pomůcek a doplňkové služby (společenské hry, tiskoviny, wifi připojení, taxi)
    • osobní příprava číšníků/servírek
  4. Vybavení jednotlivých druhů společensko-zábavních středisek
    • charakteristika a popis interiéru střediska
    • rozdělení inventáře podle druhu střediska a jeho správné využití
    • údržba a skladování inventáře
  5. Způsob obsluhy
    • zařazení a popis správného způsobu obsluhy podle druhu střediska
    • pravidla obsluhy v jednotlivých střediscích
    • zvláštnosti obsluhy v některých střediscích
  6. Vhodné pokrmy a nápoje
    • znalost sortimentu pokrmů typických pro dané středisko
    • znalost sortimentu studených a teplých nápojů daného střediska
    • znalost servisu studených a teplých nápojů daného střediska
    • znalost sortimentu a receptur míšených nápojů
    • znalost servisu míšených nápojů
    • znalost sortimentu vinného lístku – správné doporučení vína k jednotlivým pokrmům
    • znalost servisu vína
    • znalost doplňkového sortimentu

Učební činnosti žáků a strategie výuky

Výuka probíhá v odborné učebně za využití názorných pomůcek a informačních a komunikačních technologií (PC, dataprojektor). Ve výuce se doporučuje kombinovat uvedené metody výuky:

Metody slovní:

  • monologické metody (popis, vysvětlování, výklad)
  • dialogické metody (rozhovor, diskuse)
  • metody práce s textem

Metody názorně demonstrační:

  • projekce statická a dynamická
  • názorná ukázka jednotlivých balení tržních druhů nápojů, etiket a značek

Metody organizace výuky:

  • frontální výuka
  • skupinová výuka

 

Učební činnosti žáků:

  • sledují odborný výklad doplněný prezentací učitele
  • charakterizují společensko-zábavní střediska
  • rozdělí společensko-zábavní střediska
  • během výkladu učitele pracují s učebnicí, odbornou literaturou, na základě výkladu učitele a práce s učebními texty dokáží uvést vhodné vybavení pro jednotlivá společensko-zábavní střediska
  • popíší vhodné způsoby obsluhy
  • charakterizují vhodné pokrmy a nápoje pro konkrétní společensko-zábavní střediska
  • vysvětlí rozdíly v servisu jednotlivých druhů nápojů
  • žáci se aktivně zapojují do výuky, vyhledávají informace v učebnici a odborných knihách, odpovídají na průběžné kontrolní otázky vyučujícího a zpracovávají zadané úkoly
  • pro osvojení učiva pracují žáci ve skupinách nebo individuálně, pravidelně si učivo opakují a uvědomují si souvislosti mezi jednotlivými obsahovými okruhy 

Zařazení do učebního plánu, ročník

65-51-H/01 Kuchař-číšník,  2. ročník

65-41-L/01 Gastronomie,  2. ročník

VÝSTUPNÍ ČÁST

Způsob ověřování dosažených výsledků

Písemné a ústní zkoušení.

Ověřování dosažených výsledků je realizováno písemnou a ústní zkouškou. Hodnoceno je využívání odborné terminologie a věcná správnost odpovědí.

Ověřované okruhy:

  • charakteristika společensko-zábavních středisek
  • rozdělení společensko-zábavních středisek podle účelu
  • příprava jednotlivých společensko-zábavních středisek na provoz
  • vybavení pro jednotlivé druhy společensko-zábavních středisek
  • způsoby obsluhy
  • vhodné pokrmy a nápoje zařazené na JL a NL dle charakteru společensko-zábavního střediska

Kritéria hodnocení

Pro splnění modulu je tolerance maximální absence do 20 %.

V rámci teoretické výuky žák absolvuje písemné a ústní zkoušení, a to minimálně:

  • 1x písemné zkoušení
  • 1x ústní zkoušení


Kritéria hodnocení:

  • Stupeň 1 (výborný): Žák ovládá požadované poznatky, fakta, pojmy. Samostatně uplatňuje osvojené poznatky a dovednosti při řešení teoretických i praktických úkolů. Písemný i ústní projev je správný a přesný.
  • Stupeň 2 (chvalitebný): Žák ovládá požadované poznatky, fakta, pojmy v podstatě uceleně. Samostatně nebo podle menších podnětů učitele uplatňuje osvojené dovednosti při řešení teoretických i praktických úkolů. Písemný i ústní projev mívá menší nedostatky ve správnosti a přesnosti.
  • Stupeň 3 (dobrý): Žák má v osvojení požadavků, faktů, pojmů nepodstatné mezery. Podstatnější nepřesnosti a chyby dovede za pomoci učitele korigovat. V písemném a ústním projevu má nedostatky ve správnosti a přesnosti.
  • Stupeň 4 (dostatečný): Žák má v osvojení požadavků, faktů, pojmů závažné mezery. Závažné chyby dovede žák s pomocí učitele opravit. V písemném a ústním projevu se objevují vážné nedostatky ve správnosti a přesnosti. Žák je nesamostatný a není tvořivý.
  • Stupeň 5 (nedostatečný): Žák má v osvojení požadavků, faktů, pojmů závažné a značné mezery. Neprojevuje samostatnost, vyskytují se časté nedostatky při řešení zadaných úkolů a nedovede své vědomosti a dovednosti uplatnit ani s podněty učitele. V písemném a ústním projevu má závažné nedostatky ve správnosti a přesnosti.

Bodové hodnocení pro písemné testy:

100 % – 91 % výborný

 90 % – 71 % chvalitebný

 70 % – 51 % dobrý

 50 % – 31 % dostatečný

 30 % – 0 % nedostatečný

Doporučená literatura

SALAČ G.: Stolničení. Praha: Fortuna, 2010. ISBN 80-7168-752-9.

BUREŠOVÁ P., ZIMÁKOVÁ B.: Gastronomické služby-servis. Praha: Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s.r.o., 2010. ISBN 978-80-87411-06-3

Poznámky

Obsahové upřesnění

OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP

Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vladimíra Hlaváčková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.

Statut dokumentu

Veřejný

Přílohy veřejné