VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Společensko-gastronomické události
Kód modulu
65-m-3/AF48
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
odborný teoretický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
H (EQF úroveň 3)
L0 (EQF úroveň 4)
Skupiny oborů
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
Komplexní úloha
Obory vzdělání - poznámky
65-51-H/01 Kuchař-číšník
65-41-L/01 Gastronomie
Délka modulu (počet hodin)
16
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
Základní orientace v odbytových střediscích
Znalost techniky obsluhy v jednoduché a složité obsluze
Gastronomická pravidla
Slavnostní hostiny a slavnostní obsluha
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Modul je zaměřen na společensko-gastronomické události. Žáci se seznámí s charakteristikou a účelem jednotlivých společensko-gastronomických událostí. Po absolvování modulu bude žák schopen rozlišovat jednotlivé společensko-gastronomické akce, objasnit vhodné příležitosti konání, určit vhodný sortiment pokrmů a nápojů, určit správný způsob obsluhy.
Očekávané výsledky učení
Očekávané výsledky učení s vazbou na RVP 65-51-H/01 Kuchař-číšník, 65-41-L/01 Gastronomie
Žák:
- charakterizuje společensko-gastronomické události
- rozdělí jednotlivé společensko-gastronomické události z hlediska účelu a využití
- uvede zásady organizace práce při pořádání
- vyjmenuje vhodné pokrmy pro konání dané události
- určí vhodné nápoje
- vysvětlí způsob obsluhy
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
- Charakteristika společensko-gastronomických událostí
- význam, funkce a využití společensko-gastronomických událostí
- Rozdělení jednotlivých společensko-gastronomických událostí z hlediska účelu a využití
- recepce
- slavnostní obědy, večeře
- hostiny pracovní/business a v soukromí
- koktejl
- číše vína
- čaj o páté
- piknik
- party
- velké společenské akce dlouhodobé
- velké společenské akce krátkodobé
- Zásady organizace práce při pořádání
- pracovní příkaz a organizační pokyny pro zaměstnance
- doba trvání akce a program
- kontakt mezi vedením provozovny a organizátorem akce
- vhodné prostory pro pořádání akcí
- uspořádání místnosti a technická zařízení
- dostatek stolového a sedacího inventáře
- soupis potřebného inventáře, zboží a pracovníků
- možnosti uchování kvality zboží a dochlazování nápojů
- doprava osob a nákladu
- znalost doplňkového sortimentu
- poskytnutí doplňkových služeb
- zajištění hudby k poslechu i tanci, doprovodná vystoupení
- prezentace sponzorů
- pravidla úhrady/vyúčtování poskytnutých služeb
- hodnocení akce
- Nabídka pokrmů pro danou událost
- znalost sortimentu studených a teplých pokrmů s ohledem na druh společenské akce
- vhodná forma podávání pokrmů
- doplňkový sortiment
- Nabídka nápojů pro danou událost
- znalost sortimentu studených a teplých nápojů s ohledem na druh společenské akce
- znalost a charakteristika vína
- vhodná forma podávání nápojů
- Způsob obsluhy
- popis správného způsobu obsluhy podle druhu události
- popis správného způsobu prodeje
- využití pomocných stolů a vozíků
Učební činnosti žáků a strategie výuky
Výuka probíhá v odborné učebně za využití názorných pomůcek a informačních a komunikačních technologií (PC, dataprojektor). Ve výuce se doporučuje kombinovat uvedené metody výuky:
Metody slovní:
- monologické metody (popis, vysvětlování, výklad),
- dialogické metody (rozhovor, diskuse),
- metody práce s textem.
Metody názorně demonstrační:
- projekce statická a dynamická.
Metody organizace výuky:
- frontální výuka,
- skupinová výuka.
Učební činnosti žáků:
- charakterizuje společensko-gastronomické události
- rozdělí společensko-gastronomické události dle zaměření
- během výkladu učitele pracuje s učebnicí, odbornými knihami a časopisy, na základě výkladu učitele a práce s učebními texty dokáže rozdělit události podle různých hledisek
- popíše zásady organizace práce při pořádání události
- vyjmenuje typické pokrmy vhodné pro konkrétní typ společensko-gastronomické události
- určí vhodné nápoje s ohledem na gastronomická pravidla a druh společensko-gastronomické události
- popisuje vhodný typ obsluhy pro danou událost
- žák se aktivně zapojuje do výuky, vyhledává informace v učebnici a odborných knihách, odpovídá na průběžné kontrolní otázky vyučujícího
- pro osvojení učiva pracují žáci ve skupinách nebo individuálně, pravidelně si učivo opakují a uvědomují si souvislosti mezi jednotlivými obsahovými okruhy
Zařazení do učebního plánu, ročník
65-51-H/01 Kuchař-číšník, 3. ročník
65-41-L/01 Gastronomie, 2. ročník
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
Písemné a ústní zkoušení.
Ověřování dosažených výsledků je realizováno písemnou a ústní zkouškou. Hodnoceno je využívání odborné terminologie a věcná správnost odpovědí.
Ověřované okruhy:
- rozdělení společensko-gastronomických událostí
- charakteristika společensko-gastronomických událostí z hlediska účelu a využití
- zásady organizace práce při pořádání
- typické pokrmy pro konání dané události
- nabídka vhodných nápojů
- pravidla a způsoby obsluhy u společensko-gastronomických událostí
Kritéria hodnocení
Pro splnění modulu je tolerance maximální absence do 20 %.
V rámci teoretické výuky žák absolvuje písemné a ústní zkoušení, a to minimálně:
- 1x písemné zkoušení
- 1x ústní zkoušení
Kritéria hodnocení:
- Stupeň 1 (výborný): Žák ovládá požadované poznatky, fakta, pojmy. Samostatně uplatňuje osvojené poznatky a dovednosti při řešení teoretických i praktických úkolů. Písemný i ústní projev je správný a přesný.
- Stupeň 2 (chvalitebný): Žák ovládá požadované poznatky, fakta, pojmy v podstatě uceleně. Samostatně nebo podle menších podnětů učitele uplatňuje osvojené dovednosti při řešení teoretických i praktických úkolů. Písemný i ústní projev mívá menší nedostatky ve správnosti a přesnosti.
- Stupeň 3 (dobrý): Žák má v osvojení požadavků, faktů, pojmů nepodstatné mezery. Podstatnější nepřesnosti a chyby dovede za pomoci učitele korigovat. V písemném a ústním projevu má nedostatky ve správnosti a přesnosti.
- Stupeň 4 (dostatečný): Žák má v osvojení požadavků, faktů, pojmů závažné mezery. Závažné chyby dovede žák s pomocí učitele opravit. V písemném a ústním projevu se objevují vážné nedostatky ve správnosti a přesnosti. Žák je nesamostatný a není tvořivý.
- Stupeň 5 (nedostatečný): Žák má v osvojení požadavků, faktů, pojmů závažné a značné mezery. Neprojevuje samostatnost, vyskytují se časté nedostatky při řešení zadaných úkolů a nedovede své vědomosti a dovednosti uplatnit ani s podněty učitele. V písemném a ústním projevu má závažné nedostatky ve správnosti a přesnosti.
Bodové hodnocení pro písemné testy:
100 % – 91 % výborný
90 % – 71 % chvalitebný
70 % – 51 % dobrý
50 % – 31 % dostatečný
30 % – 0 % nedostatečný
Doporučená literatura
SALAČ G.: Stolničení. Praha: Fortuna, 2010. ISBN 80-7168-752-9.
BUREŠOVÁ P., ZIMÁKOVÁ B.: Gastronomické služby. Vysoká škola hotelová, Praha, 2010. ISBN 978-80-87411-06-3
Poznámky
Obsahové upřesnění
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vladimíra Hlaváčková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.