Detail modulu Společensko-gastronomické události

 

VSTUPNÍ ČÁST

Název modulu

Společensko-gastronomické události

Kód modulu

65-m-3/AF48

Typ vzdělávání

Odborné vzdělávání

Typ modulu

odborný teoretický

Využitelnost vzdělávacího modulu

Kategorie dosaženého vzdělání

H (EQF úroveň 3)

L0 (EQF úroveň 4)

Skupiny oborů

65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus

Komplexní úloha

Obory vzdělání - poznámky

65-51-H/01 Kuchař-číšník

65-41-L/01 Gastronomie

Délka modulu (počet hodin)

16

Poznámka k délce modulu

Platnost modulu od

30. 04. 2020

Platnost modulu do

Vstupní předpoklady

Základní orientace v odbytových střediscích

Znalost techniky obsluhy v jednoduché a složité obsluze

Gastronomická pravidla

Slavnostní hostiny a slavnostní obsluha

JÁDRO MODULU

Charakteristika modulu

Modul je zaměřen na společensko-gastronomické události. Žáci se seznámí s charakteristikou a účelem jednotlivých společensko-gastronomických událostí. Po absolvování modulu bude žák schopen rozlišovat jednotlivé společensko-gastronomické akce, objasnit vhodné příležitosti konání, určit vhodný sortiment pokrmů a nápojů, určit správný způsob obsluhy.

Očekávané výsledky učení

Očekávané výsledky učení s vazbou na RVP 65-51-H/01 Kuchař-číšník, 65-41-L/01 Gastronomie

Žák:

  • charakterizuje společensko-gastronomické události
  • rozdělí jednotlivé společensko-gastronomické události z hlediska účelu a využití
  • uvede zásady organizace práce při pořádání
  • vyjmenuje vhodné pokrmy pro konání dané události
  • určí vhodné nápoje
  • vysvětlí způsob obsluhy

Obsah vzdělávání (rozpis učiva)

  1. Charakteristika společensko-gastronomických událostí
    • význam, funkce a využití společensko-gastronomických událostí
  2. Rozdělení jednotlivých společensko-gastronomických událostí z hlediska účelu a využití
    • recepce
    • slavnostní obědy, večeře 
    • hostiny pracovní/business a v soukromí
    • koktejl
    • číše vína
    • čaj o páté
    • piknik
    • party
    • velké společenské akce dlouhodobé
    • velké společenské akce krátkodobé
  3. Zásady organizace práce při pořádání
    • pracovní příkaz a organizační pokyny pro zaměstnance
    • doba trvání akce a program
    • kontakt mezi vedením provozovny a organizátorem akce
    • vhodné prostory pro pořádání akcí
    • uspořádání místnosti a technická zařízení
    • dostatek stolového a sedacího inventáře
    • soupis potřebného inventáře, zboží a pracovníků
    • možnosti uchování kvality zboží a dochlazování nápojů
    • doprava osob a nákladu
    • znalost doplňkového sortimentu
    • poskytnutí doplňkových služeb
    • zajištění hudby k poslechu i tanci, doprovodná vystoupení
    • prezentace sponzorů
    • pravidla úhrady/vyúčtování poskytnutých služeb
    • hodnocení akce
  4. Nabídka pokrmů pro danou událost
    • znalost sortimentu studených a teplých pokrmů s ohledem na druh společenské akce
    • vhodná forma podávání pokrmů
    • doplňkový sortiment
  5. Nabídka nápojů pro danou událost
    • znalost sortimentu studených a teplých nápojů s ohledem na druh společenské akce
    • znalost a charakteristika vína
    • vhodná forma podávání nápojů
  6. Způsob obsluhy
    • popis správného způsobu obsluhy podle druhu události
    • popis správného způsobu prodeje
    • využití pomocných stolů a vozíků

Učební činnosti žáků a strategie výuky

Výuka probíhá v odborné učebně za využití názorných pomůcek a informačních a komunikačních technologií (PC, dataprojektor). Ve výuce se doporučuje kombinovat uvedené metody výuky:

Metody slovní:

  • monologické metody (popis, vysvětlování, výklad),
  • dialogické metody (rozhovor, diskuse),
  • metody práce s textem.

Metody názorně demonstrační:

  • projekce statická a dynamická.

Metody organizace výuky:

  • frontální výuka,
  • skupinová výuka.

 

Učební činnosti žáků:

  • charakterizuje společensko-gastronomické události
  • rozdělí společensko-gastronomické události dle zaměření
  • během výkladu učitele pracuje s učebnicí, odbornými knihami a časopisy, na základě výkladu učitele a práce s učebními texty dokáže rozdělit události podle různých hledisek
  • popíše zásady organizace práce při pořádání události
  • vyjmenuje typické pokrmy vhodné pro konkrétní typ společensko-gastronomické události
  • určí vhodné nápoje s ohledem na gastronomická pravidla a druh společensko-gastronomické události
  • popisuje vhodný typ obsluhy pro danou událost
  • žák se aktivně zapojuje do výuky, vyhledává informace v učebnici a odborných knihách, odpovídá na průběžné kontrolní otázky vyučujícího
  • pro osvojení učiva pracují žáci ve skupinách nebo individuálně, pravidelně si učivo opakují a uvědomují si souvislosti mezi jednotlivými obsahovými okruhy

Zařazení do učebního plánu, ročník

65-51-H/01 Kuchař-číšník,  3. ročník

65-41-L/01 Gastronomie,  2. ročník

VÝSTUPNÍ ČÁST

Způsob ověřování dosažených výsledků

Písemné a ústní zkoušení.

Ověřování dosažených výsledků je realizováno písemnou a ústní zkouškou. Hodnoceno je využívání odborné terminologie a věcná správnost odpovědí.

Ověřované okruhy:

  • rozdělení společensko-gastronomických událostí
  • charakteristika společensko-gastronomických událostí z hlediska účelu a využití
  • zásady organizace práce při pořádání
  • typické pokrmy pro konání dané události
  • nabídka vhodných nápojů
  • pravidla a způsoby obsluhy u společensko-gastronomických událostí

Kritéria hodnocení

Pro splnění modulu je tolerance maximální absence do 20 %.

V rámci teoretické výuky žák absolvuje písemné a ústní zkoušení, a to minimálně:

  • 1x písemné zkoušení
  • 1x ústní zkoušení

Kritéria hodnocení:

  • Stupeň 1 (výborný): Žák ovládá požadované poznatky, fakta, pojmy. Samostatně uplatňuje osvojené poznatky a dovednosti při řešení teoretických i praktických úkolů. Písemný i ústní projev je správný a přesný.
  • Stupeň 2 (chvalitebný): Žák ovládá požadované poznatky, fakta, pojmy v podstatě uceleně. Samostatně nebo podle menších podnětů učitele uplatňuje osvojené dovednosti při řešení teoretických i praktických úkolů. Písemný i ústní projev mívá menší nedostatky ve správnosti a přesnosti.
  • Stupeň 3 (dobrý): Žák má v osvojení požadavků, faktů, pojmů nepodstatné mezery. Podstatnější nepřesnosti a chyby dovede za pomoci učitele korigovat. V písemném a ústním projevu má nedostatky ve správnosti a přesnosti.
  • Stupeň 4 (dostatečný): Žák má v osvojení požadavků, faktů, pojmů závažné mezery. Závažné chyby dovede žák s pomocí učitele opravit. V písemném a ústním projevu se objevují vážné nedostatky ve správnosti a přesnosti. Žák je nesamostatný a není tvořivý.
  • Stupeň 5 (nedostatečný): Žák má v osvojení požadavků, faktů, pojmů závažné a značné mezery. Neprojevuje samostatnost, vyskytují se časté nedostatky při řešení zadaných úkolů a nedovede své vědomosti a dovednosti uplatnit ani s podněty učitele. V písemném a ústním projevu má závažné nedostatky ve správnosti a přesnosti.

Bodové hodnocení pro písemné testy:

100 % – 91 % výborný

  90 % – 71 % chvalitebný

  70 % – 51 % dobrý

  50 % – 31 % dostatečný

  30 % –  0 % nedostatečný

Doporučená literatura

SALAČ G.: Stolničení.  Praha: Fortuna, 2010. ISBN 80-7168-752-9.

BUREŠOVÁ P., ZIMÁKOVÁ B.: Gastronomické služby. Vysoká škola hotelová, Praha, 2010. ISBN 978-80-87411-06-3

Poznámky

Obsahové upřesnění

OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP

Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vladimíra Hlaváčková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.

Statut dokumentu

Veřejný

Přílohy veřejné