Pochutiny – Kypřící prostředky a ostatní pochutiny
65-m-3/AF43
Odborné vzdělávání
(odborný) teoreticko–praktický
H (EQF úroveň 3)
L0 (EQF úroveň 4)
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
65-51-H/01 Kuchař-číšník
65-41-L/01 Gastronomie
12
30. 04. 2020
Nejsou stanoveny.
Cílem modulu je naučit žáky správně využívat pochutiny a kypřicí prostředky pro technologické zpracování, přípravu pokrmů, dochucování pokrmů, s požadavky na jakost a skladování. Seznámí se s kypřicími prostředky a ostatními pochutinami. Porozumí souvislosti mezi správnou výživou spojenou se zdravým životním stylem a předcházení nemocem.
Očekávané výsledky učení s vazbou na RVP 65-51-H/01 Kuchař-číšník, 65-41-L/01 Gastronomie
Žák:
Žák si osvojuje učební činnosti na základě výkladu, praktických ukázek, pomocí demonstrativních metod. Stěžejní jsou praktická cvičení, která se odehrávají v pracovním prostředí nebo ve cvičné kuchyni.
Žák:
1. ročník
Teoretické znalosti jsou ověřeny písemnou formou a praktické dovednosti především na základě předvedení a splnění praktických činností. Průběžně se hodnotí dodržování technologického postupu, BOZP, čistota a organizace práce, příprava a úklid pracoviště. Senzorické vlastnosti pokrmů, prezentace výrobků.
Hodnocení slovní + známkou.
Splněný modul je tehdy, když žák absolvuje alespoň 8 hodin výuky.
U ústního zkoušení jsou hodnoceny odborné znalosti a vědomosti.
Žák připraví 1 pokrm s využitím kypřicích prostředků a 1 pokrm s využitím želírovacích prostředků. Pokrmy prezentuje.
Je hodnocen postup prací, chuť a konzistence pokrmu.
Dále dodržování BOZP, hygienických předpisů, organizace práce, příprava a úklid pracoviště.
Sedláčková, H., Otoupal, P.: Technologie přípravy pokrmů. Nakladatelství Fortuna, Praha 2004. ISBN 80-7168-942-2
Mašek, L.: Potraviny a nápoje v kostce. RATIO, Úvaly.
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Procházková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.