VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Nápoje – příprava nápojů
Kód modulu
65-m-3/AF39
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
odborný praktický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
H (EQF úroveň 3)
L0 (EQF úroveň 4)
Skupiny oborů
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
Komplexní úloha
Obory vzdělání - poznámky
65-51-H/01 Kuchař-číšník
65-41-L/01 Gastronomie
Délka modulu (počet hodin)
24
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
Absolvování vzdělávacího modulu Nápoje - alkoholické a nealkoholické.
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Praktický modul je zaměřený na přípravu běžných studených a teplých nápojů, nealkoholických i alkoholických nápojů. Žák se seznámí s charakteristikou různých nápojů, jejich rozdělením a skladováním. Získá dovednosti v přípravě a podávání běžných studených a teplých nápojů, míchaných nápojů a čepování piva.
Očekávané výsledky učení
Očekávané výsledky učení s vazbou na RVP 65-51-H/01 Kuchař-číšník, 65-41-L/01 Gastronomie
Žák:
- rozlišuje a charakterizuje studené a teplé, nealkoholické a alkoholické nápoje,
- popíše přípravu vybraných nápojů,
- určí teploty jednotlivých nápojů při podávání,
- vysvětlí správný způsob skladování jednotlivých druhů nápojů,
- podává běžné studené nápoje,
- připravuje a podává běžné míchané nápoje,
- obsluhuje výčepní zařízení,
- připravuje a podává běžné teplé nápoje,
- volí vhodný inventář na podávání nápojů
- obsluhuje hosty v souladu s pravidly techniky obsluhy,
- zajišťuje bezpečnost hostů, BOZP a PO,
- provádí hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech a dodržování hygienických předpisů.
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
- Význam a charakteristika nápojů
- Rozdělení nápojů
- Skladování nápojů
- Podávání běžných studených nápojů
- Příprava a podávání běžných míchaných nápojů
- Obsluha výčepního zařízení a čepování piva
- Příprava a podávání běžných teplých nápojů
- Zajištění bezpečnosti hostů, BOZP a PO
- Dodržování hygienických předpisů v potravinářských provozech
- Příprava vybraných nápojů
Učební činnosti žáků a strategie výuky
Ve výuce se doporučuje kombinovat uvedené metody výuky:
Metody slovní:
- monologické metody (popis, vysvětlování, výklad),
- dialogické metody (rozhovor, diskuse),
- metody práce s učebnicí, knihou, odborným časopisem.
Metody organizace výuky:
- skupinová výuka,
- individuální výuka.
Metody praktické:
- instruktáž,
- nácvik pracovních činností,
- samostatná práce žáků.
Žák v rámci praktické výuky:
- rozlišuje a charakterizuje studené a teplé nápoje, nealkoholické a alkoholické nápoje
- popíše přípravu vybraných nápojů,
- určí teploty jednotlivých nápojů při podávání,
- vysvětlí správný způsob skladování jednotlivých druhů nápojů,
- provádí servis studených nápojů podle jejich charakteru,
- charakterizuje přípravu míchaných nápojů a používané suroviny,
- volí vhodné suroviny na přípravu míchaných nápojů v požadovaném množství,
- připravuje vybrané míchané nápoje podle receptury,
- používá adekvátní technologická zařízení inventář pro přípravu míchaných nápojů,
- obsluhuje výčepní zařízení v souladu s hygienickými a technologickými normami,
- obsluhuje výčepní zařízení a čepuje pivo,
- volí vhodné suroviny v požadovaném množství při přípravě teplých nápojů,
- připravuje teplé nápoje běžně zařazené na nápojovém lístku,
- používá adekvátní technologické vybavení a inventář pro přípravu teplých nápojů,
- volí vhodný inventář na podávání nápojů,
- provádí ošetření, údržbu a uskladnění inventáře po ukončení provozu,
- obsluhuje hosty v souladu s pravidly techniky obsluhy,
- komunikuje s hostem a dodržuje profesní etiku,
- dodržuje bezpečnostní pravidla spojená s ochranou majetku a zdraví hostů, pravidla BOZP a požární ochrany,
- dodržuje hygienu osobní a hygienu práce v průběhu pracovních činností,
- uplatňuje postupy založené na principu kritických bodů HACCAP,
- během pracovních činností i po jejich ukončení dodržuje sanitační řád.
Zařazení do učebního plánu, ročník
3. ročník, obor Kuchař-číšník, Gastronomie
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
V rámci praktického vyučování:
Ústní zkoušení a praktická příprava nápojů.
Oblasti ústního zkoušení:
- Význam a charakteristika nápojů
- Rozdělení nápojů
- Skladování nápojů
- Zajištění bezpečnosti hostů, BOZP a PO
- Dodržování hygienických předpisů v potravinářských provozech
Žák samostatně provede:
- Servis dvou běžných studených nápojů za použití vhodného inventáře
- Přípravu a servis dvou běžných míchaných nápojů
- Obsluhu výčepního zařízení, čepování piva a jeho servis
- Přípravu a servis dvou teplých nápojů, káva espresso a čaj
Kritéria hodnocení
Pro splnění modulu je tolerance maximální absence do 20 %.
Při ústním zkoušení je hodnoceno využívání odborné terminologie a odborná správnost odpovědí.
V rámci praktického vyučování žák samostatně provede servis dvou běžných studených nápojů, přípravu a servis míchaných nápojů, čepování a servis piva, přípravu a servis dvou teplých nápojů (espresso, čaj).
Při plnění úkolu je žák hodnocen v oblastech:
- dodržování BOZP a hygieny,
- organizace práce,
- dodržení technologického postupu,
- způsob servisu, estetika a prezentace hotového nápoje.
Žák je hodnocen známkou a slovně.
Při hodnocení se uplatňuje sebehodnocení a individuální přístup k žákovi se specifickými poruchami učení.
Doporučená literatura
BUŠINA, Radek. Barmanem od A do Z. Brno: Littera, 2011. ISBN 978-80-85763-62-1.
DAVIES VESELÁ, Petra. Velká kniha o kávě. Praha: Smart Press, 2018. ISBN 978-80-88244-05-9.
SALAČ, Gustav. Stolničení. Vyd. 2. – dotisk. Praha: Fortuna, 2001. ISBN 80-7168-752-9.
VALTER, Karel. Lexikon dobrých čajů. V Praze: Granit, 2016. ISBN 978-80-7296-103-0.
Poznámky
Obsahové upřesnění
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš Kučera. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.