Destiláty
65-m-3/AF33
Odborné vzdělávání
(odborný) teoreticko–praktický
H (EQF úroveň 3)
L0 (EQF úroveň 4)
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
Destiláty obilné
Destiláty vinné
Destiláty ovocné
65-51-H/ 01 Kuchař-číšník
65-41-L/01 Gastronomie
16
30. 04. 2020
Žák má znalosti o skleněném inventáři. Ovládá servis nápojů, jejich skladování a ošetřování v jednoduché obsluze. Vymezí základní pojmy - alkoholické, nealkoholické nápoje. Žák má základní znalosti o destilátech.
Hlavním cílem modulu je, že žák uvede rozdíly mezi jednotlivými druhy destilátů. Poukáže na závažnost míry konzumace alkoholických nápojů s jejich negativními důsledky.
Na konci modulu žák rozlišuje destiláty na ovocné, obilné a vinné, vybere správný inventář na servis. Ovládá zásady pro skladování nápojů, teplotu při podávání a množství podávaného destilátu.
Žák si rozšíří vědomosti a dovednosti v oblasti nápojové gastronomie – destilátů.
Očekávané výsledky učení s vazbou na RVP 65-51-H/01 Kuchař-číšník, 65-41-L/01 Gastronomie
Očekávané kompetence:
Žák:
Očekávané výsledky učení:
Žák:
Rozpis učiva:
Učební činnosti žák:
Strategie výuky: výklad, předvedení, procvičení, aplikace teoretických znalostí na zadaném úkolu v praxi.
65-51-H/ 01 Kuchař-číšník
2. ročník
Ověřování znalostí žáků proběhne ústně, písemně.
Výukový materiál:
pracovní sešit,
pracovní listy.
V teoretické části žák písemně (test) nebo slovně obhájí zadané otázky z výukového materiálu.
V odborném výcviku provede minimálně dvakrát servis obilných, vinných a ovocných destilátů.
Žák:
Je vyžadována 80 % docházka.
Teoretické ověřování 40 %
Teoretické ověřování proběhne písemně formou (test) a ústně.
V teoretické části žák slovně obhájí zadané otázky z výukového materiálu.
Hodnocení testů - procentuální:
100-90 % - výborný
89 - 90 % - chvalitebný
79-65 % - dobrý
64-51 % - dostatečný
50 % - nedostatečný
Praktické ověřování 60 %
Hodnocení praktické části modulu bude probíhat v odborném výcviku.
Hodnocení procentuální:
10 % - připraví pracoviště,
10 % - usadí hosty, nabídne hostům destilát,
20 % - zvolí vhodný typ sklenice, odměří a nalije vybraný nápoj,
10 % - dodrží požadovanou teplotu, posoudí senzoricky kvalitu nápoje, provede servis,
10 % - po konzumaci uklidí použitý inventář, rozloučí se s hosty.
Hodnocení vychází z Pravidel pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků, která jsou nedílnou součástí školního řádu. Průběžné hodnocení je prováděno známkováním.
MIKŠOVIČ, Alexander a kol. Bar. Praha: CONSOFF, s.r.o., 2009. ISBN 978-80-254-3983-8.
HARRISON Joel a RIDLEY Neil. Destiláty.Bratislava: 1.vyd. Slovart, s.r.o., 2017. ISBN 978-80-7529-301-5.
SALAČ, Gustav. Stolničení. Praha: vyd. 2. – dotisk. Fortuna, 2001. ISBN 80-7168-752-9.
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeňka Pařízková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.