VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Alternativní směry ve výživě
Kód modulu
65-m-3/AF27
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
odborný teoretický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
H (EQF úroveň 3)
L0 (EQF úroveň 4)
M (EQF úroveň 4)
Skupiny oborů
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
Komplexní úloha
Obory vzdělání - poznámky
65-51-H/01 Kuchař-číšník
65-41-L/01 Gastronomie
Délka modulu (počet hodin)
12
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
Základní znalosti o živinách – základních i nezbytných.
Odborné znalosti žáků o procesu trávení.
Osvojené pojmy racionální strava a zdravá výživa.
Základní přehled běžně dostupných nabízených potravin v maloobchodní síti.
Odborné znalosti poživatin – potravin, pochutin, nápojů.
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Cílem modulu je poskytnout žákům odborný přehled a dobrou orientaci v současných alternativních směrech ve výživě, které jsou stále více diskutovaným tématem napříč populačními generacemi.
Žáci se seznámí s filosofií, motivací ale i riziky souvisejícími s akceptací určitého alternativního stravování.
Žáci budou rozlišovat jednotlivé druhy alternativního stravování, využijí přitom dosavadní odborné znalosti o poživatinách a racionální výživě. Rozpoznají rozdíly v jídelníčcích, vymezí nutriční a biologickou hodnotu pokrmů, upozorní na nedostatky alternativního stravování z hlediska zásad racionální výživy a dokáží konzultovat/polemizovat poznatky a postoje k alternativní výživě odborníků z reálné praxe.
Žáci si zároveň osvojí a rozšíří základní znalosti potravin a nápojů o další rozmanité poživatiny a doplňky stravy používané v alternativním stravování.
Žákům se tak zvýší povědomí o rozmanitých způsobech a směrech ve stravování dnešní doby. Žáci jsou vedeni k tomu, aby dokázali vysvětlit účinky konzumovaných potravin a nápojů, aby samostatně zhodnotili jejich složení, nutriční hodnotu, význam konkrétní stravy pro lidský organismus, resp. zdraví člověka. Smyslem je vést žáky k racionálním úvahám o vlivu konzumované stravy na fyzický i duševní stav či vývoj člověka.
Žáci jsou zároveň vedeni k morální odpovědnosti za své zdraví.
Očekávané výsledky učení
Žák:
- vysvětlí pojem alternativní výživa, její význam pro život člověka jako formu životní filosofie,
- uvede motivy a důvody vedoucí k uznávání/přijetí alternativního způsobu stravování,
- charakterizuje zásady alternativní výživy,
- popíše rizika alternativního stravování,
- rozlišuje a výstižně charakterizuje jednotlivé výživové směry alternativního způsobu stravování,
- objasní rozdíly mezi jednotlivými alternativními směry ve výživě,
- uvede typické poživatiny pro konkrétní alternativní směr ve výživě,
- vysvětlí problematiku nevyvážené stravy při alternativním stravování,
- uvede příklady změn nutričního chování,
- konzultuje s ostatními názory odborníků na alternativní výživu,
- na konkrétních příkladech uvede možnosti úpravy skladby stravy s ohledem na vyvážený poměr živin,
- správně zařadí ukázkové jídelníčky do konkrétního výživového směru.
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
- Alternativní výživa
- filosofie alternativní výživy
- motivace a důvody alternativní výživy
- zásady alternativní výživy
- rizika alternativní výživy
- Jednotlivé výživové směry
- vegetariánství a veganství
- vitariánství
- makrobiotika
- organická strava
- dělená strava
- výživa podle krevních skupin
- Atkinsonova dieta
- dieta podle Diamondových
- paleostrava
- ajurvéda a čínská medicína
- breathariánství
- Změny nutričního chování
- problematika nevyvážené stravy
- názory odborníků na alternativní směry výživy
- nutriční hodnota pokrmů, biologická hodnota
- vhodná doporučení úpravy stravy
- Jídelníčky alternativní výživy
Učební činnosti žáků a strategie výuky
Metody slovní:
- monologické metody (popis, vysvětlování, výklad),
- dialogické metody (rozhovor, diskuse),
- metody práce s odborným časopisem, textem.
Metody názorně demonstrační:
- projekce statická a dynamická,
- názorná ukázka poživatin, doplňků stravy a jídelníčků.
Metody organizace výuky:
- frontální výuka,
- skupinová výuka,
- individuální výuka.
Výuka probíhá formou výkladu s využitím prezentací (event. s interaktivní tabulí), včetně demonstrativních ukázek. Využívá se např. dataprojektor, TV či PC.
Součástí výukového materiálu jsou odborné články a příspěvky nových studií ve výživě, názory a pohledy odborníků z reálné praxe.
Žáci se aktivně zapojují do diskuze, připravují si referáty či prezentace k novinkám u jednotlivých témat, sdělují své poznatky, zkušenosti. Vítány jsou diskuze, návštěvy odborníků z praxe – výživoví poradci, nutriční fyzioterapeuti. Obohacením hodin může být návštěva či exkurze prodejny se zdravou výživou, vegetariánské či veganské restaurace.
K úspěšnému dosažení výsledků je doporučeno řízené procvičování a pravidelné opakování učiva s využitím názorných ukázek.
Žák:
- sleduje odborný výklad učitele
- při své činnosti uplatňuje práci s textem (učební text, prezentace) a využívá internetové zdroje
- pracuje se získanými informacemi a vybírá si, které využije pro danou problematiku
- aplikuje teoretické poznatky do praktických ukázek
- při hledání řešení spolupracuje s ostatními spolužáky
- prezentuje a zdůvodní své výsledky před vyučujícím a spolužáky
- Alternativní výživa
- vysvětlí pojem alternativní výživa jako formu životní filosofie, své stanovisko zdůvodní před spolužáky,
- s vyučujícím analyzuje obecnou definici alternativní výživy, utváří si poté svou vlastní,
- uvede motivy a důvody vedoucí k uznávání/přijetí alternativního způsobu stravování, vyjádří se k jednotlivým myšlenkovým postojům,
- vyjmenuje a popíše zásady alternativní výživy, jednotlivé zásady uvede na konkrétních příkladech,
- vysvětlí a popíše rizika související s alternativním stravováním, uvede možnosti eliminace těchto rizik.
- Jednotlivé výživové směry
- vyjmenuje jednotlivé alternativní výživové směry, pomůckou jsou názorné ukázky,
- vegetariánství rozdělí na další formy, vymezí rozdíly,
- rozlišuje a výstižně charakterizuje jednotlivé výživové směry alternativního způsobu stravování, uvádí zároveň konkrétní typické příklady poživatin,
- vysvětlí rozdíly mezi jednotlivými alternativními směry ve výživě, zařadí správné a event. zakázané poživatiny pro daný výživový směr,
- uvede typické poživatiny pro konkrétní alternativní směr ve výživě, způsob stolování a případná rizika související s daným výživovým směrem,
- jednotlivé výživové směry hodnotí z pohledu racionální výživy, konzultuje své stanovisko s vyučujícím a spolužáky.
- Změny nutričního chování
- vysvětlí problematiku nevyvážené stravy při alternativním stravování, určí živiny a nezbytné látky, které konkrétní strava postrádá,
- uvede příklady změn nutričního chování, navrhne možné způsoby zařazení vybraných poživatin do alternativní stravy a svou volbu zdůvodní a obhájí,
- pracuje s odborným textem, konzultuje s ostatními spolužáky názory odborníků na alternativní výživu, s jednotlivými názory ne/souhlasí a svůj postoj zdůvodní, utváří si své názory na odbornou problematiku,
- na konkrétních příkladech stravy uvede možnosti jejího zařazení do některého alternativního směru výživy, navrhne případné úpravy skladby stravy s ohledem na vyvážený poměr všech živin a tělu nezbytných látek, svůj návrh prezentuje.
- Jídelníčky alternativní výživy
- seznamuje se s různými sestavenými jídelníčky jednotlivých výživových směrů, uvedené pokrmy popisuje,
- pracuje s názornými ukázkami pokrmů a nápojů, které vhodně kombinuje pro konkrétní výživový směr,
- správně zařadí ukázkové jídelníčky do konkrétního výživového směru,
- navrhne denní jídelníček alternativního stravování.
Zařazení do učebního plánu, ročník
3. ročník
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
- Písemné a ústní zkoušení
- Samostatná práce žáků
Testování teoretických znalostí – písemné/elektronické.
Ústní zkoušení – ověřování teoretických znalostí (otevřené, uzavřené otázky).
Ústní zkoušení – samostatná práce žáků – obhajoba zadaného tématu, vlastního odborného stanoviska, prezentace či referátu na zadané téma.
Hodnoceno je využívání odborné terminologie a odborná správnost odpovědí. Dále zohledňujeme průběžnou úroveň plnění zadaných úkolů a přístup k zadaným úkolům, vlastní aktivitu žáka.
Ověřované okruhy pro ústní i písemné zkoušení:
- Alternativní výživa
- Jednotlivé výživové směry
- Změny nutričního chování
- Jídelníčky alternativní výživy
Kritéria hodnocení
Vycházejí z pravidel pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků. Výsledné hodnocení vychází z kombinace výše uvedených forem ověřování znalostí žáka při plnění zadaných úkolů.
U ústního zkoušení jsou hodnoceny odborné znalosti a vědomosti, vztahy mezi probranými obsahovými okruhy, srozumitelnost, plynulost projevu.
Při hodnocení testů je posuzována věcná správnost odpovědi.
Přepočet mezi procenty správných odpovědí a známkou:
- správně je méně než 35 % – známka 5
- správně je alespoň 35 a méně než 50 % – známka 4
- správně je alespoň 50 a méně než 70 % – známka 3
- správně je alespoň 70 a méně než 85 % – známka 2
- správně je alespoň 85 % – známka 1
Za splněný se považuje modul při dodržení následujících kritérií:
- žák je povinen splnit min. 13 hodin docházky do výuky,
- min. 2x ústní zkoušení znalostí za dobu realizace modulu,
- min. 2x písemné ověření znalostí z navržených obsahových okruhů,
- ústní obhajoba 1 zadaného odborného tématu.
Hodnocení slovní + známkou.
Doporučená literatura
KUDEROVÁ, Libuše. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a pro veřejnost. Praha: Fortuna, 2010. ISBN 80–7168–926–2.
HÁJKOVÁ, Eva. Hravě o živé stravě. Praha: Formát, 2016. ISBN 978-80-260-8571-3.
AIKARA, Herman. Základy makrobiotiky. Olomouc: Anag, 2010. ISBN 978-80-7263-543-6.
PERŠINOVÁ, Eva. Raw food jako zážitek. Praha: Grada, 2016. ISBN 978-80-247-5799-5.
Poznámky
Obsahové upřesnění
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Janásová. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.