Výroba příloh
65-m-3/AC58
Odborné vzdělávání
(odborný) teoreticko–praktický
H (EQF úroveň 3)
L0 (EQF úroveň 4)
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
Výroba příloh (kód: 65-006-E)
11. 04. 2017
65 - 51 - H/01 Kuchař - Číšník
65 - 41 - L/01 Gastronomie
24
30. 04. 2020
Znalost surovin a jejich předběžné zpracování. Tepelné úpravy potravin. Normování pokrmů.
Kvalifikační modul se věnuje přípravě teplých a studených příloh. Žáci se naučí připravovat přílohy a jejich využití v gastronomii. Budou využívat doporučené gramáže, vhodnou kombinaci s pokrmy, dbát na estetickou úpravu při servisu.
Očekávané výsledky učení vycházejí z kompetencí definovaných v profesní kvalifikaci Výroba příloh (kód: 65-006-E):
Žák:
65-006-E Výroba příloh
Strategie výuky
Metody slovní:
metody práce s učebnicí, knihou, odborným časopisem
Metody praktické:
Učební činnosti
Žák:
65 - 51 - H/01 Kuchař - Číšník
65 - 41 - L/01 Gastronomie
1. ročník
Výsledky učení jsou ověřeny praktickým úkolem a ústní zkouškou.
Žák připraví z každého druhu suroviny jednu přílohu dle zadání. Určí vhodné použití přílohy ke konkrétnímu pokrmu.
Žák je pozorován po celou dobu provádění úkolu - dodržování BOZP, hygieny, technologického postupu, hospodárné nakládání se surovinami, senzorické vlastnosti pokrmů.
Žák uvede ke každému druhu další jednu přílohu, určí vhodné použití a popíše technologický postup.
Hodnocení je provedeno ústně v průběhu a po dokončení práce.
Splněný modul je tehdy, když žák absolvuje 90 % hodin výuky. Připraví zadané přílohy a prezentuje je.
Hodnocena je organizace práce, postup práce, dodržení zvoleného technologického postupu, příprava a úklid pracoviště, dodržování BOZP a hygienických předpisů.
Při ústním zkoušení popíše a vysvětlí zadané otázky.
Kritéria hodnocení:
1.praktická část:
Organizace práce, postup práce: 10%
Dodržení technologického postupu: 20%
Správnost normování: 10%
Senzomotorické vlastnosti pokrmů: 10%
BOZP, hygiena: 5%
2. ústní část:
Odborné znalosti a vědomosti: 35%
Srozumitelnost a plynulost projevu: 10%
Hodnocení:
Hodnocení je slovní + známka
SEDLÁČKOVÁ, Hana, ed. Technologie přípravy pokrmů: učebnice pro střední odborná učiliště, učební obory kuchař-kuchařka, kuchař-číšník, číšník-servírka a pro hotelové školy. Praha: Fortuna, 2010. ISBN 80-7168-952-1.
Doporučení: Lze využít Kulinářské umění. Úvodní stránka - Kulinářské umění [online]. Dostupné z: http://www.kulinarskeumeni.cz (instruktážní video)
OV NSK - Odborné vzdělávání ve vztahu k NSK
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Závišková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.