Detail modulu Jednoduchá obsluha hostů

 

VSTUPNÍ ČÁST

Název modulu

Jednoduchá obsluha hostů

Kód modulu

65-m-3/AC56

Typ vzdělávání

Odborné vzdělávání

Typ modulu

(odborný) teoreticko–praktický

Využitelnost vzdělávacího modulu

Kategorie dosaženého vzdělání

H (EQF úroveň 3)

L0 (EQF úroveň 4)

Skupiny oborů

65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus

Komplexní úloha

Servis pokrmů jednoduchou obsluhou

Příprava cappuccina

Péče o kávovar a jeho příslušenství

Profesní kvalifikace

Jednoduchá obsluha hostů (kód: 65-007-H)

Platnost standardu od

07. 08. 2007

Obory vzdělání - poznámky

65-51-H/01 Kuchař - číšník

Délka modulu (počet hodin)

28

Poznámka k délce modulu

Platnost modulu od

30. 04. 2020

Platnost modulu do

Vstupní předpoklady

  • zdravotní průkaz pro práci v potravinářství
  • proškolení BOZP, PO a první pomoci
  • kritické body HACCP
  • výrobní středisko
  • základní technologie přípravy pokrmů a základy výživy
  • potraviny a nápoje
  • základní početní úkony

JÁDRO MODULU

Charakteristika modulu

Cílem modulu je získat dovednosti nezbytně nutné pro činnosti jednoduché obsluhy hostů v rámci povolání číšník, výčepní, pracovník skladového hospodářství, pracovník v gastronomickém zařízení. Po absolvování modulu bude schopen komunikovat s hostem, být vstřícný, poctivý, motivovat a vést k profesionalitě řemesla, k dodržování etiky a společenských norem. Dále sestaví jídelní lístek, nápojový lístek a různé typy menu. Uplatní znalosti správné výživy a gastronomických pravidel. Bude připraven zajišťovat provoz odbytových středisek, ekonomicky využívat technologická zařízení.

Očekávané výsledky učení

Očekávané výsledky učení vycházející z kompetencí definovaných v profesní kvalifikaci 65-007-H Jednoduchá obsluha hostů jsou:

  • vyúčtování tržeb
  • uvedení hostů, poskytnutí pomoci při výběru z jídelního lístku
  • vyřizování objednávek hostů
  • sestavení jídelního lístku a sledu pokrmů
  • inkasování plateb od hostů
  • příprava teplých nápojů
  • ošetřování a skladování nápojů
  • nakládání s inventářem
  • skladování potravinářských surovin
  • podávání pokrmů a nápojů jednoduchou obsluhou
  • podávání pokrmů a nápojů hostům při rautovém (bufetovém) uspořádání
  • obsluha zařízení v odbytovém středisku
  • obsluha výčepních zařízení
  • organizace práce v provozu a při gastronomických akcích
  • provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, dodržuje bezpečnostní předpisy a zásady bezpečnosti potravin

Kompetence ve vazbě na NSK

65-007-H Jednoduchá obsluha hostů

Obsah vzdělávání (rozpis učiva)

  • hygiena a BOZP v gastronomii a při práci: požadavky na hygienu, vlastnosti a využitelnost potravin, skladování potravin, gastronomická pravidla
  • odbytová střediska, technika odbytu: vhodné formy obsluhy, společenská pravidla a profesionalita, estetika při práci
  • základy obsluhy: gastronomická pravidla, zajištění gastronomických akcí
  • obchodně-provozní aktivity: vyúčtování, kalkulace cen výrobků a služeb, nabídkové listy, marketingové nástroje - propagace, podnikové písemnosti

Učební činnosti žáků a strategie výuky

V teoretické výuce budou vedle výkladu a přednášek učitelé využívat demonstrativní metody, obrazový materiál, výuková videa, odborné časopisy a knihy.

Praktická výuka bude probíhat formou předvedení a následně praktickým cvičením. 

Využívané metody: Frontální výuka, skupinové vyučování, individuální výuka, diskuse, rozhovor – řízený, instruktáž.

Žáci:

  • využívají zúčtovací techniku
  • vyúčtují bezchybně tržby
  • uvedou hosty ke stolům
  • orientují hosty v nabídce pokrmů a nápojů
  • řeší obvyklé i neobvyklé situace u stolu
  • profesionálně jednají s hosty, komunikují i v cizím jazyce
  • přijmou a vyřídí objednávku hosta - přesně a rychle
  • předají objednávku úseku výroby
  • převezmou objednané pokrmy a nápoje
  • sestaví jídelní (nápojový, nabídkový) lístek
  • sestaví menu pro danou příležitost
  • provádí vyúčtování s hostem - připravují a předkládají účet
  • přijmou a vyúčtují platbu s hostem, používají různé formy platebního styku podle přání hosta
  • volí vhodné suroviny v požadovaném množství
  • připravují teplé nápoje běžně zařazené na nápojovém lístku
  • používají adekvátní technologické vybavení a inventář
  • servírují různé druhy nápojů podle jejich charakteru
  • rozlišují jednotlivé druhy teplých a studených nápojů
  • skladují a ošetřují nápoje podle jejich druhů
  • používají adekvátní technologická zařízení při ošetřování a skladování nápojů
  • používají inventář v souladu s jeho určením
  • vedou evidenci inventáře, záznamy o pohybu inventáře
  • zkontrolují, převezmou (vydají) požadovaný inventář
  • ošetřují a udržují inventář
  • skladují potraviny a nápoje podle hygienických norem
  • evidují pohyb skladových zásob
  • zhotoví doklad o příjmu a výdeji zboží
  • zkontrolují, převezmou a vydají požadované zboží
  • skladují a ošetřují potravinářské suroviny
  • obsluhují hosty v souladu s pravidly techniky obsluhy
  • komunikují profesionálně s hostem
  • používají vhodná technologická zařízení pro konkrétní činnosti při obsluze bezpečně a ekonomicky
  • provádí servis pokrmů z nabídky
  • obsluhují kvalitně, efektivně a dodržují zásady techniky obsluhy
  • komunikují s hostem a dodržují profesní etiku
  • připravují nabídkový stůl, používají vhodný inventář
  • připravují za dodržení bezpečnostních zásad technologická zařízení k provozu
  • používají vhodná technologická zařízení pro konkrétní činnosti při obsluze bezpečně a ekonomicky
  • zabezpečují technologická zařízení po ukončení provozu
  • obsluhují čisticí a mycí zařízení
  • obsluhují chladicí a mrazicí zařízení
  • ošetřují výčepní zařízení v souladu s hygienickými a technologickými normami
  • obsluhují výčepní zařízení a čepovat pivo
  • připravují pracoviště na provoz - zhodnotit funkčnost a připravenost pracoviště
  • převezmou úkoly podle pracovních plánů
  • dodržují časovou posloupnost prací a časový harmonogram
  • zajistí zabezpečení inventáře po ukončení provozu
  • provádí úklid pracoviště po ukončení provozu v souladu s hygienickými požadavky
  • dodržují hygienu osobní a hygienu práce v průběhu pracovních činnost
  • uplatňují postupy založené na principu kritických bodů HACCP
  • během provozu i po jeho ukončení dodržují sanitační řád

Zařazení do učebního plánu, ročník

65-51-H/01 Kuchař - číšník

1. ročník

VÝSTUPNÍ ČÁST

Způsob ověřování dosažených výsledků

Výsledky vzdělávání budou ověřovány především na konci modulu.   Teoretické znalosti jsou ověřeny písemnou formou a praktické dovednosti především na základě předvedení a splnění praktických úkolů. Průběžně se hodnotí . dodržování BOZP, čistota a organizace práce, komunikace se zákazníkem, profesionální vystupování, dodržování pravidel obsluhy, manipulace s inventářem, jeho prezentace, postup vyúčtování, aplikace odborné terminologie a odbornost. Hodnocení probíhá na pracovišti sociálního partnera.

Kritéria hodnocení

Kritéria hodnocení vycházejí z hodnotícího standardu PK Jednoduchá obsluha hostů:

Kritériem hodnocení je schopnost žáka:

  • využívat zúčtovací techniku
  • vyúčtovat bezchybně tržby
  • uvést hosty ke stolům
  • orientovat hosty v nabídce pokrmů a nápojů
  • řešit obvyklé i neobvyklé situace u stolu
  • profesionálně jednat s hosty, komunikovat i v cizím jazyce
  • přijmout a vyřídit objednávku hosta - přesně a rychle
  • předat objednávku úseku výroby
  • převzít objednané pokrmy a nápoje
  • sestavit jídelní (nápojový, nabídkový) lístek
  • sestavit menu pro danou příležitost
  • provádět vyúčtování s hostem – připravit a předkládat účet
  • přijmout a vyúčtovat platbu s hostem, používat různé formy platebního styku podle přání hosta
  • využívat zúčtovací techniku
  • volit vhodné suroviny v požadovaném množství
  • připravovat teplé nápoje běžně zařazené na nápojovém lístku
  • používat adekvátní technologické vybavení a inventář
  • servírovat různé druhy nápojů podle jejich charakteru
  • rozlišovat jednotlivé druhy teplých a studených nápojů
  • skladovat a ošetřovat nápoje podle jejich druhů
  • používat adekvátní technologická zařízení při ošetřování a skladování nápojů
  • používat inventář v souladu s jeho určením
  • vést evidenci inventáře, záznamy o pohybu inventáře
  • zkontrolovat, převzít (vydat) požadovaný inventář
  • zabezpečit a uskladnit inventář po ukončení provozu
  • ošetřovat a udržovat inventář
  • skladovat potraviny a nápoje podle hygienických norem
  • evidovat pohyb skladových zásob
  • zhotovit doklad o příjmu a výdeji zboží
  • zkontrolovat, převzít a vydat požadované zboží
  • skladovat a ošetřovat potravinářské suroviny
  • obsluhovat hosty v souladu s pravidly techniky obsluhy
  • používat vhodný inventář v souladu s jeho určením
  • komunikovat profesionálně s hostem
  • používat vhodná technologická zařízení pro konkrétní činnosti při obsluze bezpečně a ekonomicky
  • provádět servis pokrmů z nabídky
  • obsluhovat kvalitně, efektivně a dodržují zásady techniky obsluhy
  • komunikovat s hostem a dodržovat profesní etiku
  • připravovat nabídkový stůl, používat vhodný inventář
  • připravovat za dodržovat bezpečnostních zásad technologická zařízení k provozu
  • používat vhodná technologická zařízení pro konkrétní činnosti při obsluze bezpečně a ekonomicky
  • zabezpečit technologická zařízení po ukončení provozu
  • obsluhovat čisticí a mycí zařízení
  • obsluhovat chladicí a mrazicí zařízení
  • ošetřovat výčepní zařízení v souladu s hygienickými a technologickými normami
  • obsluhovat výčepní zařízení a čepovat pivo
  • připravovat pracoviště na provoz - zhodnotit funkčnost a připravenost pracoviště
  • převzít úkoly podle pracovních plánů
  • dodržovat časovou posloupnost prací a dodržovat časový harmonogram
  • zajistit zabezpečení inventáře po ukončení provozu
  • provést úklid pracoviště po ukončení provozu v souladu s hygienickými požadavky
  • dodržovat hygienu osobní a hygienu práce v průběhu pracovních činnost
  • uplatňovat postupy založené na principu kritických bodů HACCA
  • během provozu i po jeho ukončení dodržovat sanitační řád

Hodnocení žáka je zaznamenáváno do hodnotícího formuláře (lze využít vzoru v NSK). Podmínkou úspěšného absolvování modulu je 100 % splnění uvedených kritérií. Následně je žák připraven na zkoušku PK Jednoduchá obsluha hostů.

Doporučená literatura

SALAČ, G. Stolničení. Praha: FORTUNA, 2006.

Poznámky

Obsahové upřesnění

OV NSK - Odborné vzdělávání ve vztahu k NSK

Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Pláňková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.

Statut dokumentu

Veřejný

Přílohy veřejné