VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Jednoduchá obsluha hostů
Kód modulu
65-m-3/AC56
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
(odborný) teoreticko–praktický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
H (EQF úroveň 3)
L0 (EQF úroveň 4)
Skupiny oborů
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
Komplexní úloha
Servis pokrmů jednoduchou obsluhou
Příprava cappuccina
Péče o kávovar a jeho příslušenství
Profesní kvalifikace
Jednoduchá obsluha hostů
(kód: 65-007-H)
Platnost standardu od
07. 08. 2007
Obory vzdělání - poznámky
65-51-H/01 Kuchař - číšník
Délka modulu (počet hodin)
28
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
- zdravotní průkaz pro práci v potravinářství
- proškolení BOZP, PO a první pomoci
- kritické body HACCP
- výrobní středisko
- základní technologie přípravy pokrmů a základy výživy
- potraviny a nápoje
- základní početní úkony
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Cílem modulu je získat dovednosti nezbytně nutné pro činnosti jednoduché obsluhy hostů v rámci povolání číšník, výčepní, pracovník skladového hospodářství, pracovník v gastronomickém zařízení. Po absolvování modulu bude schopen komunikovat s hostem, být vstřícný, poctivý, motivovat a vést k profesionalitě řemesla, k dodržování etiky a společenských norem. Dále sestaví jídelní lístek, nápojový lístek a různé typy menu. Uplatní znalosti správné výživy a gastronomických pravidel. Bude připraven zajišťovat provoz odbytových středisek, ekonomicky využívat technologická zařízení.
Očekávané výsledky učení
Očekávané výsledky učení vycházející z kompetencí definovaných v profesní kvalifikaci 65-007-H Jednoduchá obsluha hostů jsou:
- vyúčtování tržeb
- uvedení hostů, poskytnutí pomoci při výběru z jídelního lístku
- vyřizování objednávek hostů
- sestavení jídelního lístku a sledu pokrmů
- inkasování plateb od hostů
- příprava teplých nápojů
- ošetřování a skladování nápojů
- nakládání s inventářem
- skladování potravinářských surovin
- podávání pokrmů a nápojů jednoduchou obsluhou
- podávání pokrmů a nápojů hostům při rautovém (bufetovém) uspořádání
- obsluha zařízení v odbytovém středisku
- obsluha výčepních zařízení
- organizace práce v provozu a při gastronomických akcích
- provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, dodržuje bezpečnostní předpisy a zásady bezpečnosti potravin
Kompetence ve vazbě na NSK
65-007-H Jednoduchá obsluha hostů
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
- hygiena a BOZP v gastronomii a při práci: požadavky na hygienu, vlastnosti a využitelnost potravin, skladování potravin, gastronomická pravidla
- odbytová střediska, technika odbytu: vhodné formy obsluhy, společenská pravidla a profesionalita, estetika při práci
- základy obsluhy: gastronomická pravidla, zajištění gastronomických akcí
- obchodně-provozní aktivity: vyúčtování, kalkulace cen výrobků a služeb, nabídkové listy, marketingové nástroje - propagace, podnikové písemnosti
Učební činnosti žáků a strategie výuky
V teoretické výuce budou vedle výkladu a přednášek učitelé využívat demonstrativní metody, obrazový materiál, výuková videa, odborné časopisy a knihy.
Praktická výuka bude probíhat formou předvedení a následně praktickým cvičením.
Využívané metody: Frontální výuka, skupinové vyučování, individuální výuka, diskuse, rozhovor – řízený, instruktáž.
Žáci:
- využívají zúčtovací techniku
- vyúčtují bezchybně tržby
- uvedou hosty ke stolům
- orientují hosty v nabídce pokrmů a nápojů
- řeší obvyklé i neobvyklé situace u stolu
- profesionálně jednají s hosty, komunikují i v cizím jazyce
- přijmou a vyřídí objednávku hosta - přesně a rychle
- předají objednávku úseku výroby
- převezmou objednané pokrmy a nápoje
- sestaví jídelní (nápojový, nabídkový) lístek
- sestaví menu pro danou příležitost
- provádí vyúčtování s hostem - připravují a předkládají účet
- přijmou a vyúčtují platbu s hostem, používají různé formy platebního styku podle přání hosta
- volí vhodné suroviny v požadovaném množství
- připravují teplé nápoje běžně zařazené na nápojovém lístku
- používají adekvátní technologické vybavení a inventář
- servírují různé druhy nápojů podle jejich charakteru
- rozlišují jednotlivé druhy teplých a studených nápojů
- skladují a ošetřují nápoje podle jejich druhů
- používají adekvátní technologická zařízení při ošetřování a skladování nápojů
- používají inventář v souladu s jeho určením
- vedou evidenci inventáře, záznamy o pohybu inventáře
- zkontrolují, převezmou (vydají) požadovaný inventář
- ošetřují a udržují inventář
- skladují potraviny a nápoje podle hygienických norem
- evidují pohyb skladových zásob
- zhotoví doklad o příjmu a výdeji zboží
- zkontrolují, převezmou a vydají požadované zboží
- skladují a ošetřují potravinářské suroviny
- obsluhují hosty v souladu s pravidly techniky obsluhy
- komunikují profesionálně s hostem
- používají vhodná technologická zařízení pro konkrétní činnosti při obsluze bezpečně a ekonomicky
- provádí servis pokrmů z nabídky
- obsluhují kvalitně, efektivně a dodržují zásady techniky obsluhy
- komunikují s hostem a dodržují profesní etiku
- připravují nabídkový stůl, používají vhodný inventář
- připravují za dodržení bezpečnostních zásad technologická zařízení k provozu
- používají vhodná technologická zařízení pro konkrétní činnosti při obsluze bezpečně a ekonomicky
- zabezpečují technologická zařízení po ukončení provozu
- obsluhují čisticí a mycí zařízení
- obsluhují chladicí a mrazicí zařízení
- ošetřují výčepní zařízení v souladu s hygienickými a technologickými normami
- obsluhují výčepní zařízení a čepovat pivo
- připravují pracoviště na provoz - zhodnotit funkčnost a připravenost pracoviště
- převezmou úkoly podle pracovních plánů
- dodržují časovou posloupnost prací a časový harmonogram
- zajistí zabezpečení inventáře po ukončení provozu
- provádí úklid pracoviště po ukončení provozu v souladu s hygienickými požadavky
- dodržují hygienu osobní a hygienu práce v průběhu pracovních činnost
- uplatňují postupy založené na principu kritických bodů HACCP
- během provozu i po jeho ukončení dodržují sanitační řád
Zařazení do učebního plánu, ročník
65-51-H/01 Kuchař - číšník
1. ročník
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
Výsledky vzdělávání budou ověřovány především na konci modulu. Teoretické znalosti jsou ověřeny písemnou formou a praktické dovednosti především na základě předvedení a splnění praktických úkolů. Průběžně se hodnotí . dodržování BOZP, čistota a organizace práce, komunikace se zákazníkem, profesionální vystupování, dodržování pravidel obsluhy, manipulace s inventářem, jeho prezentace, postup vyúčtování, aplikace odborné terminologie a odbornost. Hodnocení probíhá na pracovišti sociálního partnera.
Kritéria hodnocení
Kritéria hodnocení vycházejí z hodnotícího standardu PK Jednoduchá obsluha hostů:
Kritériem hodnocení je schopnost žáka:
- využívat zúčtovací techniku
- vyúčtovat bezchybně tržby
- uvést hosty ke stolům
- orientovat hosty v nabídce pokrmů a nápojů
- řešit obvyklé i neobvyklé situace u stolu
- profesionálně jednat s hosty, komunikovat i v cizím jazyce
- přijmout a vyřídit objednávku hosta - přesně a rychle
- předat objednávku úseku výroby
- převzít objednané pokrmy a nápoje
- sestavit jídelní (nápojový, nabídkový) lístek
- sestavit menu pro danou příležitost
- provádět vyúčtování s hostem – připravit a předkládat účet
- přijmout a vyúčtovat platbu s hostem, používat různé formy platebního styku podle přání hosta
- využívat zúčtovací techniku
- volit vhodné suroviny v požadovaném množství
- připravovat teplé nápoje běžně zařazené na nápojovém lístku
- používat adekvátní technologické vybavení a inventář
- servírovat různé druhy nápojů podle jejich charakteru
- rozlišovat jednotlivé druhy teplých a studených nápojů
- skladovat a ošetřovat nápoje podle jejich druhů
- používat adekvátní technologická zařízení při ošetřování a skladování nápojů
- používat inventář v souladu s jeho určením
- vést evidenci inventáře, záznamy o pohybu inventáře
- zkontrolovat, převzít (vydat) požadovaný inventář
- zabezpečit a uskladnit inventář po ukončení provozu
- ošetřovat a udržovat inventář
- skladovat potraviny a nápoje podle hygienických norem
- evidovat pohyb skladových zásob
- zhotovit doklad o příjmu a výdeji zboží
- zkontrolovat, převzít a vydat požadované zboží
- skladovat a ošetřovat potravinářské suroviny
- obsluhovat hosty v souladu s pravidly techniky obsluhy
- používat vhodný inventář v souladu s jeho určením
- komunikovat profesionálně s hostem
- používat vhodná technologická zařízení pro konkrétní činnosti při obsluze bezpečně a ekonomicky
- provádět servis pokrmů z nabídky
- obsluhovat kvalitně, efektivně a dodržují zásady techniky obsluhy
- komunikovat s hostem a dodržovat profesní etiku
- připravovat nabídkový stůl, používat vhodný inventář
- připravovat za dodržovat bezpečnostních zásad technologická zařízení k provozu
- používat vhodná technologická zařízení pro konkrétní činnosti při obsluze bezpečně a ekonomicky
- zabezpečit technologická zařízení po ukončení provozu
- obsluhovat čisticí a mycí zařízení
- obsluhovat chladicí a mrazicí zařízení
- ošetřovat výčepní zařízení v souladu s hygienickými a technologickými normami
- obsluhovat výčepní zařízení a čepovat pivo
- připravovat pracoviště na provoz - zhodnotit funkčnost a připravenost pracoviště
- převzít úkoly podle pracovních plánů
- dodržovat časovou posloupnost prací a dodržovat časový harmonogram
- zajistit zabezpečení inventáře po ukončení provozu
- provést úklid pracoviště po ukončení provozu v souladu s hygienickými požadavky
- dodržovat hygienu osobní a hygienu práce v průběhu pracovních činnost
- uplatňovat postupy založené na principu kritických bodů HACCA
- během provozu i po jeho ukončení dodržovat sanitační řád
Hodnocení žáka je zaznamenáváno do hodnotícího formuláře (lze využít vzoru v NSK). Podmínkou úspěšného absolvování modulu je 100 % splnění uvedených kritérií. Následně je žák připraven na zkoušku PK Jednoduchá obsluha hostů.
Doporučená literatura
SALAČ, G. Stolničení. Praha: FORTUNA, 2006.
Poznámky
Obsahové upřesnění
OV NSK - Odborné vzdělávání ve vztahu k NSK
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Pláňková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.