VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Skladování potravin a nápojů
Kód modulu
65-m-3/AC46
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
odborný teoretický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
H (EQF úroveň 3)
L0 (EQF úroveň 4)
Skupiny oborů
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
Komplexní úloha
Obory vzdělání - poznámky
65-51-H/01 Kuchař - číšník
65-41-L/01 Gastronomie
Délka modulu (počet hodin)
12
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
Znalost jednotlivých druhů potravin a nápojů
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Žáci získají odborné teoretické znalosti v oblasti skladování potravin a nápojů. Dílčím cílem je osvojení hygienických, bezpečnostních a protipožárních pravidel, poznatků o aplikaci a využití kritických bodů HACCP. Modul je cílen na posílení hmotné odpovědnosti žáka. Po ukončení modulu bude žák skladovat základní potraviny a nápoje dle druhu, vlastností a platných norem.
Očekávané výsledky učení
Žák
- vysvětlí skladování potravin a nápojů v souladu s hygienickými, bezpečnostními a protipožárními předpisy
- popíše zavedení systému HACCP ve skladech potravin a nápojů
- definuje pojmy sanitace, dezinfekce a deratizace
- objasní možná nebezpečí z potravin
- definuje požadavky na označování potravin a nápojů
- charakterizuje požadavky na prostory určené pro skladování potravin a nápojů
- rozliší druhy skladů
- popíše skladování základních komodit
- vysvětlí pohyb zásob ve skladu
- definuje objednávku, přejímku zboží a výdej zboží ze skladu
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
- Hygienické, bezpečnostní a protipožární předpisy pro skladování potravin a nápojů
- Bezpečnost potravin, systém HACCP
- Sanitační řád - sanitace, dezinfekce, deratizace skladů
- Nebezpečí z potravin
- Požadavky na označování potravin a nápojů
- Požadavky na prostory určené pro skladování potravin a nápojů
- Sklady potravin a nápojů – rozdělení, podmínky
- Skladování jednotlivých komodit
- Základní provozní činnosti ve skladu – objednávání zboží, přejímka zboží, výdej zboží ze skladu
- Evidence pohybu zásob ve skladu
- Inventarizace zásob
- Pracovníci skladu
Učební činnosti žáků a strategie výuky
Strategie výuky
- frontální výuka
- výklad, powerpoint prezentace
- průběžná zpětná vazba cílená na probrané učivo
- práce s textem
- diskuze
- exkurze do reálného prostředí firmy
Učební činnosti
Žák
- sleduje odborný výklad učitele
- pracuje s textem a pomůckami (pracovní listy, prezentace)
- pořizuje si poznámky
- využívá informační zdroje především pro vyhledávání nařízení, vyhlášek a zákonů, které upravují požadavky na skladování potravin a nápojů
- efektivně zpracovává informace
- prostřednictvím odborného výkladu se seznámí s pojmy
- sanitační řád, sanitace, deratizace, dezinfekce
- na základě získaných poznatků z odborného výkladu
- vysvětlí skladování potravin a nápojů v souladu s hygienickými, bezpečnostními a protipožárními předpisy
- objasní principy fungování systému HACCP při skladování potravin a nápojů
- klasifikuje možná nebezpečí z potravin
- na základě získaných poznatků z odborného výkladu, práce s pracovními listy, z powerpoint prezentace a odborné exkurze
- definuje požadavky na označování potravin a nápojů
- popíše označení konkrétní potraviny
- charakterizuje druhy skladů
- zvolí vhodný způsob k uskladnění potravin a nápojů v souladu s jejich vlastnostmi a dodržením hygienických předpisů
- objasní pohyb zásob ve skladu
- zpracuje objednávku, příjemku a výdejku zboží
- charakterizuje inventarizaci zásob na skladě
- upřesní pracovní náplně pracovníků skladu potravin a nápojů
Zařazení do učebního plánu, ročník
65-51-H/01 Kuchař - číšník
65-41-L/01 Gastronomie
1. ročník
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
Ověřování dosažených výsledků zahrnuje písemné zkoušení probraného učiva formou didaktického testu.
Kritéria hodnocení
Splněný modul je tehdy, když žák absolvuje alespoň 10 hodin výuky.
Písemná zkouška
Přepočet mezi procenty správných odpovědí a známkou
- méně než 35 % - 5
- 35 % a méně než 50 % - 4
- 50 % a méně než 70 % - 3
- 70 % a méně než 85 % - 2
- správně je alespoň 85 % - 1
Doporučená literatura
Vlastní školní texty, internetové zdroje
Nařízení ES č. 852/2004 o hygieně potravin
Vyhláška č. 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní
hygieny při činnostech epidemiologicky závažných
Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví
Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích
Poznámky
Obsahové upřesnění
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marta Němečková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.