Profesní etika
65-m-3/AC41
Odborné vzdělávání
(odborný) teoreticko–praktický
H (EQF úroveň 3)
L0 (EQF úroveň 4)
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
65 – 51 – H/01 Kuchař – číšník
65 – 41 – L/01 Gastronomie
16
30. 04. 2020
Nejsou stanoveny.
Cílem modulu je poskytnout žákům poznatky z profesní etiky.
Teoretická výuka bude vhodně doplněna praktickými ukázkami společenského chování, dodržování profesní etiky a společenského chování k hostům obecně.
Budou seznámeni s etickým kodexem.
Žák:
Vhodnou formou výuky je výklad učitele doplněný prezentacemi na jednotlivá témata.
Důraz je kladen na samostatnou i skupinovou práci, využívání práce s odbornou literaturou, knihou, učebnicí. Daná témata jsou rozebírána skupinovou diskuzí a získané informace jsou předávány ostatním spolužákům.
Praktické ukázky a procvičování daných témat v odborné učebně.
Výuka probíhá s využitím informačních a komunikačních technologií (dataprojektor, PC) a dalšími pomůckami. K úspěšnému dosažení výsledků je doporučeno řízené procvičování (kladení vhodných otázek), pravidelné opakování učiva.
Žák:
65 – 51 – H/01 Kuchař – číšník
65 – 41 – L/01 Gastronomie
1. ročník
Samostatná práce žáků (referát, projekt)
Ověřování probíhá ústně a písemně v rámci teoretické výuky.
Hodnoceno je využívání odborné terminologie, odborná správnost odpovědí.
V rámci výuky Odborného výcviku jsou ověřovány především praktické dovednosti formou praktického předvedení žáky.
Důraz je kladen na odbornou správnost, samostatnost a správné společenské vystupování
Splněný modul je tedy, když žák absolvuje alespoň 16 hodin výuky.
U ústního zkoušení jsou hodnoceny odborné znalosti a vědomosti, vztahy mezi probranými obsahovými okruhy, srozumitelnost, plynulost projevu.
Při hodnocení testů je posuzována věcná správnost odpovědi.
Přepočet mezi procenty správných odpovědí a známkou:
Při praktickém zkoušení je hodnoceno:
Profesionální jednání s hosty, komunikace v cizím jazyce
Odborná správnost při stolování, samostatnost, správné společenské vystupování.
Základní pravidla chování, pravidla chování číšníků, pravidla osobní hygieny.
Dodržování BOZP, hygienických předpisů, organizace práce, příprava a úklid pracoviště.
Hodnocení slovní + známkou.
Salač, G., Stolničení, Fortuna, Praha 1, ISBN 80-7168-752-9
Hrbová, Z. Nové stolničení v kostce, Úvaly, Ratio,
ISBN 80-86351-12-2
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Procházková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.