VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Jednoduchá obsluha hostů (E)
Kód modulu
65-m-2/AC13
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
(odborný) teoreticko–praktický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
E (dvouleté, EQF úroveň 2)
Skupiny oborů
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
Komplexní úloha
Profesní kvalifikace
Výpomoc při obsluze hostů
(kód: 65-012-E)
Platnost standardu od
10. 04. 2018
Obory vzdělání - poznámky
65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby
65-51-E/02 Práce ve stravování
Délka modulu (počet hodin)
28
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
Znalost právních předpisů týkajících se bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.
Znalost základních početních úkonů.
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Cílem modulu je získat základní znalosti zásad stolování a dovednosti nezbytně nutné pro činnosti jednoduché obsluhy hostů ve stravovacích službách. Po absolvování modulu bude absolvent schopen komunikovat s hostem, dodržovat pravidla společenského chování, orientuje se v odbytovém středisku a ovládá základy obsluhy.
Očekávané výsledky učení
Očekávané výsledky učení vycházející z kompetencí definovaných v profesní kvalifikaci 65-012-E Výpomoc při obsluze hostů jsou:
- příprava a podávání nápojů
- příprava teplých nápojů
- ošetřování a skladování nápojů
- nakládání s inventářem
- skladování potravinářských surovin
- výpomoc při podávání pokrmů a nápojů jednoduchou obsluhou
- obsluha technologických zařízení v provozu
- zajištění bezpečnosti hostů, BOZP, PO
- provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech a dodržování hygienických předpisů
Kompetence ve vazbě na NSK
65-012-E Výpomoc při obsluze hostů
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
- Hygiena a BOZP v gastronomii
- Inventář
- Jednoduchá obsluha
- Příprava a podávání nápojů
- Ošetřování a skladování nápojů
- Skladování surovin
Učební činnosti žáků a strategie výuky
V teoretické výuce budou vedle výkladu a přednášek učitelé využívat demonstrativní metody, obrazový materiál, výuková videa, odborné časopisy a knihy.
Praktická výuka bude probíhat formou předvedení a následně praktickým cvičením.
Využívané metody: Frontální výuka, skupinové vyučování, individuální výuka, diskuse, rozhovor – řízený, instruktáž.
Žáci:
- volí vhodné suroviny v požadovaném množství
- připravují nápoje běžně zařazené na nápojovém lístku
- používají adekvátní technologické vybavení a inventář
- servírují různé druhy nápojů podle jejich charakteru
- volí vhodné a kvalitní suroviny v požadovaném množství
- připravují teplé nápoje běžně zařazené na nápojovém lístku
- používají adekvátní technologické vybavení
- rozlišují jednotlivé druhy studených nápojů
- vyjmenují zásady skladování a ošetřování nápojů podle jejich druhu
- používají adekvátně technologická zařízení při ošetřování a skladování nápojů
- používají inventář v souladu s jeho určením
- vyjmenují zásady pro ošetřování a udržování inventáře
- zabezpečí a uskladní inventář po ukončení provozu
- dodržují pravidla pro skladování potravin a nápojů podle hygienických norem
- evidují pohyb skladových zásob
- zhotoví doklad o příjmu a výdeji zboží
- zkontrolují, převezmou a vydají požadované zboží
- obsluhují hosty v souladu s pravidly techniky obsluhy podle zadaných pokynů
- používají vhodná technologická zařízení pro konkrétní činnost při obsluze
- používají vhodný inventář v souladu s jeho určením
- předvedou výpomoc při cateringových službách
- dodržují zásady profesního odívání a etikety
- připravují technologická zařízení k provozu a používají je v souladu s jejich určením
- ošetřují a zabezpečují technologická zařízení po ukončení provozu
- vyjmenují bezpečnostní pravidla spojená s ochranou majetku a zdraví hostů
- uvedou pravidla BOZP a PO
- dodržují osobní hygienu a hygienu práce v průběhu pracovních činností
- provedou úklid pracoviště po ukončení provozu v souladu s hygienickými požadavky
Zařazení do učebního plánu, ročník
2., 3. ročník
stolničení, odborný výcvik
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
Výsledky vzdělávání budou ověřovány především na konci modulu. Teoretické znalosti jsou ověřeny písemnou formou a praktické dovednosti především na základě předvedení a splnění praktických úkolů. Průběžně se hodnotí dodržování BOZP, čistota a organizace práce, komunikace s hostem, profesionální vystupování, dodržování pravidel obsluhy, nakládání s inventářem, příprava a podávání nápojů, postup jejich ošetřování a skladování, výpomoc při podávání pokrmů a nápojů. Hodnocení probíhá na pracovišti sociálního partnera.
Kritéria hodnocení
Kritéria hodnocení vycházejí z hodnotícího standardu PK Výpomoc při obsluze hostů:
Kritériem hodnocení je schopnost žáka:
- zvolit vhodné a kvalitní suroviny v požadovaném množství
- připravit nápoje běžně zařazené na nápojovém lístku
- používat adekvátní technologické vybavení a inventář
- servírovat různé druhy nápojů v souladu s obecně platnými pravidly pro jejich podávání
- zvolit vhodné a kvalitní suroviny v požadovaném množství
- připravit teplé nápoje běžně zařazené na nápojovém lístku
- používat adekvátní technologické vybavení
- rozlišit jednotlivé druhy studených nápojů
- uvést zásady skladování a ošetřování nápojů podle jejich druhu
- používat adekvátně technologická zařízení při ošetřování a skladování nápojů
- používat inventář v souladu s jeho určením
- uvést zásady pro ošetřování a udržování inventáře
- zabezpečit a uskladnit inventář po ukončení provozu
- dodržet pravidla pro skladování potravin a nápojů podle hygienických norem
- evidovat pohyb skladových zásob
- zhotovit doklad o příjmu a výdeji zboží
- zkontrolovat, převzít a vydat požadované zboží
- obsluhovat hosty v souladu s pravidly techniky obsluhy podle zadaných pokynů
- používat vhodný inventář v souladu s jeho určením
- používat vhodná technologická zařízení pro konkrétní činnost při obsluze
- předvést výpomoc při cateringových službách
- dodržovat zásady profesního odívání a etikety
- připravit technologická zařízení k provozu a používá je v souladu s jejich určením
- ošetřovat a zabezpečovat technologická zařízení po ukončení provozu
- vyjmenovat bezpečnostní pravidla spojená s ochranou majetku a zdraví hostů
- uvést pravidla BOZP a PO
- dodržovat osobní hygienu a hygienu práce v průběhu pracovních činností
- provést úklid pracoviště po ukončení provozu v souladu s hygienickými požadavky
Hodnocení žáka je zaznamenáváno do hodnotícího formuláře. Podmínkou úspěšného absolvování modulu je 100 % splnění uvedených kritérií.
Hodnotící stupnice:
100 % – 85 % bodů (výborný) – veškeré činnosti splnil žáků vyčerpávajícím způsobem zcela bezchybně
84 % – 70 % bodů (chvalitebný) – činnosti splnil žák bez výhrad, kompletním způsobem, pouze s nepatrnými odchylkami ve stěžejních činnostech
69 % – 50 % bodů (dobrý) - požadované činnosti splnil žák s chybami, které zásadně neovlivnily kvalitu služeb
49 % – 35 % bodů (dostatečný) - činnosti splnil žák s výraznějšími nedostatky, které ovlivnily kvalitu služeb
34 % – 0 % bodů (nedostatečný) - veškeré činnosti prováděné žákem obsahovaly velké množství nedostatků, které prokázaly nepochopení zadaného úkolu a absenci odborných znalostí a dovedností
Doporučená literatura
SALAČ, Gustav. Stolničení. Vyd. 2. - dotisk. Praha: Fortuna, 2001. ISBN 80-7168-752-9.
Poznámky
Obsahové upřesnění
OV NSK - Odborné vzdělávání ve vztahu k NSK
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Pláňková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.