VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Chov skotu bez tržní produkce v pastevních areálech
Kód modulu
41-m-4/AP38
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
odborný praktický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
M (EQF úroveň 4)
Skupiny oborů
41 - Zemědělství a lesnictví
Komplexní úloha
Profesní kvalifikace
Platnost standardu od
29. 11. 2016
Obory vzdělání - poznámky
41-41-M/01 Agropodnikání
Délka modulu (počet hodin)
36
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
- absolvování praktického výcviku práce s křovinořezem, traktorem a lučními smyky
- znalost vyplňování pastevního deníku
- znalost výstavby a provozování elektrických oplůtků
- znalost pracovních postupů při ošetřování pastvin
- znalost projevů zdravotních obtíží zvířat
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Obsah modulu poskytuje žákům základní vědomosti a dovednosti týkající se chovu zvířat a pěstování rostlin.
Očekávané výsledky učení
Žák:
- provede kontrolu zdravotního stavu zvířat, zajistí předání informace kompetentní osobě, asistuje veterináři dle jeho instrukcí;
- provede kontrolu technického stavu technologického vybavení pastevního areálu, zajistí odstranění závad;
- doplní minerální lizy, vyčistí napajedla, dodá krmné doplňky;
- průběžně provádí kontrolu označení zvířat;
- vede pastevní deník;
- manipuluje se zvířaty na pastvině;
- kontroluje, opravuje a provádí výstavbu ohrad;
- organizuje pastvu, přehání zvířata;
- provádí sečení nedopasků a vysoké trávy pod elektrickými ohradníky;
- provádí rozhrnování výkalů na pastvině;
- organizuje přirozenou plemenitbu na pastvě.
Kompetence ve vazbě na NSK
41-044-H Chovatel a ošetřovatel skotu:
- Údržba stájí a ohrad pro skot, posouzení mikroklimatu v objektech pro skot
- Napájení, krmení a pasení skotu
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
CHOV ZVÍŘAT A ZPRACOVÁNÍ ŽIVOČIŠNÝCH PRODUKTŮ
- provádět a organizovat ošetřování a chov jednotlivých druhů a kategorií hospodářských zvířat
- provádět a organizovat odchov jednotlivých druhů zvířat
- přípravovat, ošetřovat a hodnotit pastevní porosty; vhodně organizovat pastvu
- posouzovat zdravotní stav zvířat, rozpoznávat a charakterizovat důležité nemoci hospodářských zvířat
PĚSTOVÁNÍ ROSTLIN A ZPRACOVÁNÍ ROSTLINNÝCH PRODUKTŮ
- obsluhovat základní mechanizační prostředky pro pěstování rostlin v provozních podmínkách
Učební činnosti žáků a strategie výuky
Žák
- průběžně kontroluje zvířata a vyhodnocuje zdravotní stav;
- provádí každodenní úkony spojené s provozem a údržbou pastevního areálu;
- denně vyplňuje pastevní deník;
- mechanizačními prostředky provádí ošetření pastviny.
Učební strategie:
- První den instruktor nejdříve žáka proškolí z BOZP pro dané činnosti. Následuje instruktáž s předvedením a popsáním jednotlivých pracovních operací a žákovi je popsáno pracovně organizační schéma dne.
- Druhý den žák pod vedením instruktora nacvičuje vlastní činnosti.
- Další dny pod dohledem instruktora žák pracuje samostatně.
Zařazení do učebního plánu, ročník
3. ročník
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
Ověřuje se dodržování BOZP, dodržování pracovních postupů, organizace práce, obsluha a práce se stroji, přístup ke zvířatům. Výkon žáka bude po dobu praxe sledován a hodnocen instruktorem. Jednotlivá kritéria budou bodově ohodnocena a dle klíče převedena na známku. Zkouška bude probíhat na pastvinách. Žák bude jednotlivé činnosti předvádět.
Kritéria hodnocení
Hodnocené činnosti žáka:
- má přehled o zvířatech ve stádě, sleduje zdravotní stav zvířat, přijímá opatření (0–2 body)
- kontroluje technický stav staveb v pastevním areálu (přístřešky, napajedla, příkrmiště, držáky na minerální lizy, pevné ohrady, branky, drbadla), zajišťuje provozuschopnost a odstraňuje závady (0–2 body)
- provádí čištění napajedel, přístřešků a příkrmišť (0–2 body)
- staví elektrické oplůtky, zajišťuje jejich provoz a kontrolu funkčnosti, odstraňuje závady (0–2 body)
- provádí vysekávání trávy pod elektrickými oplůtky (0–2 body)
- provádí sečení nedopasků a roztírání výkalů (0–2 body)
- doplňuje dle potřeby objemná krmiva, výživové doplňky a minerální lizy (0–2 body)
- sleduje evidenci zvířat, vede pastevní deník, objednává ušní známky (0–2 body)
- vyhodnocuje stav pastvin, přehání zvířata (0–2 body)
- dodržuje BOZP pro dané činnosti (0–2 body)
Hodnocení:
- 2 body – bezchybný výkon
- 1 bod – výkon vykazuje akceptovatelné odchylky a chyby
- 0 bodů – výkon je nevyhovující, žák není schopen daný úkol splnit
Hodnoticí kritéria – žák plní zadané úkoly dle pracovních postupů, dodržuje pravidla BOZP, vytváří zvířatům podmínky v souladu s WELFARE, úkoly plní v předepsané kvalitě a množství, je zručný, nakládá se svěřenými prostředky ekonomicky, ekonomicky si organizuje pracovní činnosti.
Stanovení výsledné známky:
- 20–17 bodů: výborný
- 16–15 bodů: chvalitebný
- 14–12 bodů: dobrý
- 11–10 bodů: dostatečný
- 9–0 bodů: nedostatečný
Doporučená literatura
ROZMAN, Josef, Jan KONDRÁD a Josef MALINA. Chov zvířat 1: učebnice pro střední zemědělské školy. Praha: Credit, 1999. ISBN 80-902295-8-1
ZEMAN, Ladislav. Výživa a krmení hospodářských zvířat. 1. vyd. Praha: Profi Press, 2006, 360 s. ISBN 80-86726-17-7
Krmivářské tabulky
Poznámky
Obsahové upřesnění
Spol - Spolupráce škol se zaměstnavateli
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Projekt MOV. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.