VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Obaly masných výrobků
Kód modulu
29-m-3/AM37
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
odborný teoretický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
E (tříleté, EQF úroveň 3)
H (EQF úroveň 3)
Skupiny oborů
29 - Potravinářství a potravinářská chemie
Komplexní úloha
Obory vzdělání - poznámky
29-51-E/01 Potravinářská výroba
29-56-H/01 Řezník-uzenář
Délka modulu (počet hodin)
24
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
Návaznost na modul Masná výroba – výrobky
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Modul poskytuje žákům základní informace o vlastnostech a funkci obalu masného výrobku.
Charakterizuje jednotlivé druhy obalů podle kritérií technologických, ekonomických, hygienických.
Vysvětlí rozdíl mezi obaly poživatelnými a nepoživatelnými.
Seznámí žáky s požadavky na označování masných výrobků.
Očekávané výsledky učení
V RVP pro obor vzdělání 29-51-E/01 Potravinářská výroba jsou tyto výsledky vztahující se k modulu:
- volí vhodné obalové materiály podle druhu výrobků, balí a skladuje balené výrobky;
- obsluhuje jednodušší stroje a zařízení pro balení, označování a expedici výrobků.
Žák:
- Uvede význam a funkci obalu
- Charakterizuje distribuci masných výrobků, včetně dopravy a skladování
- Popíše balení masných výrobků (dávkování, plnění a výběr obalů)
- Charakterizuje kritéria pro výběr obalu – technologická, hygienická a ekonomická
- Vysvětlí výběr obalu výrobku vzhledem k datu spotřeby výrobku (přímá spotřeba, krátkodobé a dlouhodobé skladování)
- Vyjmenuje poživatelné a nepoživatelné obaly využívané pro masné výrobky
- Charakterizuje požadavky na označování masných výrobků (název výrobku, výrobce, dovozce, trvanlivost)
- Vysvětlí specifické požadavky na označování masných výrobků (např. obsah soli, tuku, masa)
- Vysvětlí pojem masné výrobky balené, zabalené a nebalené
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
Význam obalů
Funkce obalu
Balení výrobků
- příprava obalů
- dávkování – odměřování, vážení
- plnění
Kritéria pro výběr obalů
Výběr obalu vzhledem ke spotřebě výrobku
Poživatelné a nepoživatelné obaly
Označování masných výrobků
- standardní a specifické údaje na obalech masných výrobků
Učební činnosti žáků a strategie výuky
Strategie výuky
- Výklad, popis a vysvětlování, PowerPointová prezentace
- Práce s odbornou literaturou, s internetem, s katalogem masných výrobků
- Diskuze
- Ukázka jednotlivých druhů přírodních a umělých obalů pro masný výrobek
- Laboratorní pokusy prověřující vlastnosti jednotlivých obalů na masném výrobku
Žáci:
- Seznamují se s významem obalů
- Diskutují o funkci obalu
- Seznamují se s pojmy distribuce, včetně dopravy a skladování
- Rozlišují vnější a vnitřní nežádoucí vlivy na výrobek – mechanické, klimatické, chemické, fyzikálně chemické a biologické
- Porovnávají kritéria pro použití obalu – technologická, hygienická a ekonomická
- Posuzují technologická hlediska obalu pro výrobek, jeho vlastnosti – pevnost, pružnost, prostupnost kapaliny a plynů
- Hodnotí hygienickou nezávadnost obalů
- Uvádějí příklady vhodného použití obalu pro výrobek s uvedenou spotřebou
- Učí se pojmy přímá spotřeba, krátkodobé a dlouhodobé skladování
- Rozlišují poživatelné a nepoživatelné obaly a uvádějí jejich využití pro masné výrobky
- Kompletují požadavky na označování masných výrobků (název výrobku, výrobce, dovozce, trvanlivost)
- Charakterizují masné výrobky balené, zabalené a nebalené
- Diskutují nad specifickými požadavky pro označování masných výrobků (např. obsah soli, tuku, masa)
Zařazení do učebního plánu, ročník
Doporučuje se zařadit do 2. ročníku.
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
Písemné ověřování znalostí
Ústní ověřování znalostí
Samostatná práce žáků: referát, projekt
Hodnoceno je využívání odborné terminologie, odborná správnost a schopnost aplikace poznatků.
Kritéria hodnocení
- Uvést význam a funkci obalu
- Charakterizovat distribuci masných výrobků, včetně dopravy a skladování
- Popsat balení masných výrobků (dávkování, plnění a výběr obalů)
- Charakterizovat kritéria pro výběr obalu – technologická, hygienická a ekonomická
- Popsat požadavky na technologické vlastnosti obalu – pevnost, pružnost, prostupnost kapaliny a plynů
- Vyjmenovat poživatelné a nepoživatelné obaly využívané pro masné výrobky
- Charakterizovat požadavky na označování masných výrobků
- Vysvětlit specifické požadavky na označování masných výrobků (např. obsah soli, tuku, masa)
- Charakterizovat masné výrobky balené, zabalené a nebalené
Doporučená literatura
Jan Katina. Označování masných výrobků. Hradec Králové, 2010. ISBN 978-80904633-0-1.
J. Altera, L. Alterová. Technologie zpracování masa pro 3. roč. SŠP. Praha: SNTL, 1985.
Poznámky
Obsahové upřesnění
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavla Sedláčková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.