Detail modulu Nákup jatečných zvířat

 

VSTUPNÍ ČÁST

Název modulu

Nákup jatečných zvířat

Kód modulu

29-m-3/AM36

Typ vzdělávání

Odborné vzdělávání

Typ modulu

odborný teoretický

Využitelnost vzdělávacího modulu

Kategorie dosaženého vzdělání

E (tříleté, EQF úroveň 3)

H (EQF úroveň 3)

Skupiny oborů

29 - Potravinářství a potravinářská chemie

Komplexní úloha

Posuzování jatečných zvířat pro nákup masa v živém

Obory vzdělání - poznámky

29-51-E/01 Potravinářská výroba

29-56-H/01 Řezník

Délka modulu (počet hodin)

12

Poznámka k délce modulu

Platnost modulu od

30. 04. 2020

Platnost modulu do

Vstupní předpoklady

JÁDRO MODULU

Charakteristika modulu

Modul poskytuje žákům základní informace o nákupu jatečných zvířat. Žáci se seznámí s jednotlivými druhy jatečných zvířat a organizací nákupu. Dále se seznámí se způsoby nákupu na pevno v živém a na pevno v mase.

Očekávané výsledky učení

V RVP pro obor vzdělání 29-51-E/01 Potravinářská výroba jsou tyto výsledky vztahující se k modulu:

  • uvede zásady nákupu jatečných zvířat;
  • vysvětlí pojmy: přeprava, ustájení, ošetření jatečných zvířat, welfare;
  • uvede způsoby hodnocení jatečných zvířat, zásady veterinární prohlídky a popíše ošetření zvířete před porážkou;
  • provádí jednoduché technologické výpočty.

Žák:

  • Vysvětlí rozdíl mezi hospodářským a jatečným zvířetem
  • Popíše nákup jatečných zvířat
  • Uvede druhy jatečných zvířat
  • Uvede údaje v průvodním dokladu zvířete
  • Popíše postup nákupu od zemědělského chovatele
  • Vysvětlí rozdíly mezi nákupem na pevno v živém a na pevno v mase
  • Vysvětlí pojmy výtěžnost, jateční hmotnost, ztráta na tělesné hmotnosti
  • Uvede zásady pro omezení ztrát na hmotnosti a jakosti
  • Spočítá výtěžnost pomocí vzorce a tabulky
  • Charakterizuje způsob přejímky na rampě
  • Uvede rozdíly mezi kontrolní a nucenou porážkou
  • Vysvětlí hodnocení kvality a kvantity při nákupu na pevno v mase

Obsah vzdělávání (rozpis učiva)

Hospodářská a jatečná zvířata:

  • jatečný skot – význam a rozdělení 
  • jatečná telata výkrmová a savá
  • jatečná prasata – význam a rozdělení 
  • jatečné ovce – druhy 
  • ostatní jatečná zvířata

Organizace nákupu

Nákup

  • nákup na pevno v živém
  • výběr u chovatele
  • nákup na pevno v mase
  • evidenční dokumenty
  • přejímka – kontrola hmotnosti, jakosti

Výtěžnost

Hmotnostní a ostatní ztráty u jatečných zvířat

Kontrolní a nucená porážka

Učební činnosti žáků a strategie výuky

Strategie výuky

  • Výklad, popis a vysvětlování
  • Diskuse
  • Práce s odbornou literaturou, učebnicí
  • Práce na počítači s přístupem k internetu, tisk
  • Názorně-demonstrační metody:
    • PowerPointová prezentace 
    • Odborná videa

Žáci:

  • Sledují při výkladu PowerPointové prezentace a provádějí zápis
  • Sledují instruktážní filmy 
  • Vyplňují pracovní listy
  • Vytvářejí kontrolní otázky k probranému učivu
  • Seznamují se s odbornými pojmy
  • Pracují se vzorci a tabulkami při výpočtu výtěžnosti
  • Sestavují cvičné evidenční dokumenty o zvířeti

Zařazení do učebního plánu, ročník

Modul je vhodné zařadit do 1. nebo 2. ročníku.

VÝSTUPNÍ ČÁST

Způsob ověřování dosažených výsledků

Ústní ověření znalostí (zkoušení)

Písemné ověření znalostí

Referáty a samostatná práce žáků a její prezentace 

Při hodnocení je kladen důraz na hloubku porozumění učivu, schopnost aplikovat poznatky a terminologické vyjadřování.

Kritéria hodnocení

  • Vysvětlit rozdíly mezi hospodářským a jatečným zvířetem 
  • Popsat nákup jatečných zvířat u zpracovatele
  • Uvést druhy jatečných zvířat
  • Vyjmenovat údaje v průvodním dokladu zvířete
  • Popsat postup nákupu od zemědělského chovatele
  • Vysvětlit rozdíly v nákupu na pevno v mase a na pevno v živém 
  • Vysvětlit pojmy výtěžnost, jateční hmotnost, ztráta na tělesné hmotnosti
  • Uvést zásady pro omezení ztrát na hmotnosti a kvalitě
  • Vypočítat výtěžnost masa na zadaném příkladu
  • Charakterizovat způsoby přejímky na rampě
  • Vysvětlit rozdíl mezi porážkou nucenou a kontrolní
  • Vysvětlit hodnocení kvality a kvantity při nákupu na pevno v mase

Doporučená literatura

J. Altera, L. Alterová. Technologie zpracování masa. SNTL – nakladatelství technické literatury, Praha.

Časopisy Maso a Masná výroba

Poznámky

Obsahové upřesnění

OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP

Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavla Sedláčková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.

Statut dokumentu

Veřejný

Přílohy veřejné