VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Nákup jatečných zvířat
Kód modulu
29-m-3/AM36
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
odborný teoretický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
E (tříleté, EQF úroveň 3)
H (EQF úroveň 3)
Skupiny oborů
29 - Potravinářství a potravinářská chemie
Komplexní úloha
Posuzování jatečných zvířat pro nákup masa v živém
Obory vzdělání - poznámky
29-51-E/01 Potravinářská výroba
29-56-H/01 Řezník
Délka modulu (počet hodin)
12
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Modul poskytuje žákům základní informace o nákupu jatečných zvířat. Žáci se seznámí s jednotlivými druhy jatečných zvířat a organizací nákupu. Dále se seznámí se způsoby nákupu na pevno v živém a na pevno v mase.
Očekávané výsledky učení
V RVP pro obor vzdělání 29-51-E/01 Potravinářská výroba jsou tyto výsledky vztahující se k modulu:
- uvede zásady nákupu jatečných zvířat;
- vysvětlí pojmy: přeprava, ustájení, ošetření jatečných zvířat, welfare;
- uvede způsoby hodnocení jatečných zvířat, zásady veterinární prohlídky a popíše ošetření zvířete před porážkou;
- provádí jednoduché technologické výpočty.
Žák:
- Vysvětlí rozdíl mezi hospodářským a jatečným zvířetem
- Popíše nákup jatečných zvířat
- Uvede druhy jatečných zvířat
- Uvede údaje v průvodním dokladu zvířete
- Popíše postup nákupu od zemědělského chovatele
- Vysvětlí rozdíly mezi nákupem na pevno v živém a na pevno v mase
- Vysvětlí pojmy výtěžnost, jateční hmotnost, ztráta na tělesné hmotnosti
- Uvede zásady pro omezení ztrát na hmotnosti a jakosti
- Spočítá výtěžnost pomocí vzorce a tabulky
- Charakterizuje způsob přejímky na rampě
- Uvede rozdíly mezi kontrolní a nucenou porážkou
- Vysvětlí hodnocení kvality a kvantity při nákupu na pevno v mase
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
Hospodářská a jatečná zvířata:
- jatečný skot – význam a rozdělení
- jatečná telata výkrmová a savá
- jatečná prasata – význam a rozdělení
- jatečné ovce – druhy
- ostatní jatečná zvířata
Organizace nákupu
Nákup
- nákup na pevno v živém
- výběr u chovatele
- nákup na pevno v mase
- evidenční dokumenty
- přejímka – kontrola hmotnosti, jakosti
Výtěžnost
Hmotnostní a ostatní ztráty u jatečných zvířat
Kontrolní a nucená porážka
Učební činnosti žáků a strategie výuky
Strategie výuky
- Výklad, popis a vysvětlování
- Diskuse
- Práce s odbornou literaturou, učebnicí
- Práce na počítači s přístupem k internetu, tisk
- Názorně-demonstrační metody:
- PowerPointová prezentace
- Odborná videa
Žáci:
- Sledují při výkladu PowerPointové prezentace a provádějí zápis
- Sledují instruktážní filmy
- Vyplňují pracovní listy
- Vytvářejí kontrolní otázky k probranému učivu
- Seznamují se s odbornými pojmy
- Pracují se vzorci a tabulkami při výpočtu výtěžnosti
- Sestavují cvičné evidenční dokumenty o zvířeti
Zařazení do učebního plánu, ročník
Modul je vhodné zařadit do 1. nebo 2. ročníku.
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
Ústní ověření znalostí (zkoušení)
Písemné ověření znalostí
Referáty a samostatná práce žáků a její prezentace
Při hodnocení je kladen důraz na hloubku porozumění učivu, schopnost aplikovat poznatky a terminologické vyjadřování.
Kritéria hodnocení
- Vysvětlit rozdíly mezi hospodářským a jatečným zvířetem
- Popsat nákup jatečných zvířat u zpracovatele
- Uvést druhy jatečných zvířat
- Vyjmenovat údaje v průvodním dokladu zvířete
- Popsat postup nákupu od zemědělského chovatele
- Vysvětlit rozdíly v nákupu na pevno v mase a na pevno v živém
- Vysvětlit pojmy výtěžnost, jateční hmotnost, ztráta na tělesné hmotnosti
- Uvést zásady pro omezení ztrát na hmotnosti a kvalitě
- Vypočítat výtěžnost masa na zadaném příkladu
- Charakterizovat způsoby přejímky na rampě
- Vysvětlit rozdíl mezi porážkou nucenou a kontrolní
- Vysvětlit hodnocení kvality a kvantity při nákupu na pevno v mase
Doporučená literatura
J. Altera, L. Alterová. Technologie zpracování masa. SNTL – nakladatelství technické literatury, Praha.
Časopisy Maso a Masná výroba
Poznámky
Obsahové upřesnění
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavla Sedláčková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.