VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Potravinářská barviva, obalové materiály
Kód modulu
29-m-2/AL41
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
odborný teoretický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
E (dvouleté, EQF úroveň 2)
Skupiny oborů
29 - Potravinářství a potravinářská chemie
Komplexní úloha
Obory vzdělání - poznámky
29-51-E/01 Potravinářská výroba
29-51-E/02 Potravinářské práce
29-54-H/01 Cukrář
29-53-H/01 Pekař
Délka modulu (počet hodin)
12
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Cílem modulu je osvojení znalostí v oblasti používání barviv a obalových materiálů v potravinářském průmyslu.
Žáci se seznámí s důvodem barvení potravin a poznají vhodné obalové materiály používané v potravinářské výrobě.
Očekávané výsledky učení
V RVP pro obor vzdělání 29-51-E/01 Potravinářská výroba a 29-51-E/02 Potravinářské práce jsou tyto výsledky vztahující se k modulu:
- popíše způsoby, zásady a podmínky uchovávání a skladování potravinářských výrobků;
- vysvětlí funkci emulgátorů, stabilizátorů a význam dalších přípravků a barviv používaných v pekařské výrobě;
- uvede příklady cukrářských výrobků s použitím potravinářského barviva;
- popíše význam a druhy obalů a charakterizuje druhy obalů používané zejména v cukrářské/pekařské výrobě;
- volí vhodné obalové materiály podle druhu výrobků, balí a skladuje balené výrobky.
Žák:
- vysvětlí funkci barviv používaných v potravinářství
- popíše zásady uchovávání potravinářských výrobků
- vyjmenuje běžně používaná potravinářská barviva v cukrářské/pekařské výrobě
- uvede výrobky s použitím potravinářského barviva
- vyjmenuje běžné obaly používané v potravinářské výrobě
- uvede vhodné obalové materiály podle druhu výrobků a podle funkce, kterou obal plní
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
Zásady uchovávání potravinářských výrobků
Potravinářská barviva
- charakteristika a podmínky používání barviv
- dělení potravinářských barviv
- barviva používaná v ČR
Balení potravinářských výrobků
- druhy a funkce obalu
- obalové materiály
Učební činnosti žáků a strategie výuky
Strategie výuky:
- výklad a popis s využíváním multimediální techniky
- skupinová výuka – rozvíjení vědomostí a prezentačních dovedností, týmová spolupráce
- diskuse, referáty – rozvoj vyjadřovacích schopností
Učební činnosti žáků:
- seznamují se s barvivy, obalovými materiály používanými v potravinářství a zásadami uchování potravinářských výrobků
- sledují PowerPointovou prezentaci a zapisují poznámky do sešitů
- vyhledávají používané obalové materiály v potravinářství s pomocí odborné literatury, učebnice, počítače
- vyplňují údaje do pracovních listů
- vysvětlují význam barviv a vhodnost obalových materiálů při použití v potravinářství
Zařazení do učebního plánu, ročník
Doporučuje se zařadit do 1. nebo 2. ročníku.
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
Písemné a ústní zkoušení
Samostatná práce žáků – projekty, práce ve skupině, referáty
Kritéria hodnocení
Vysvětlit funkci barviv používaných v potravinářství
Popsat zásady uchovávání a skladování potravinářských výrobků, vliv na stabilitu barviv
Vyjmenovat běžně používaná potravinářská barviva a rozlišit je na syntetická a přírodní
Uvést příklady výrobků s použitím potravinářského barviva
Vyjmenovat běžné obaly používané v potravinářské výrobě
Zvolit vhodný obalový materiál pro zadaný druh výrobku a funkci, kterou bude obal plnit
Vysvětlit bezpečnostní rizika při použití nesprávného barviva nebo obalového materiálu v potravinářství
Doporučená literatura
https://cs.wikipedia.org/wiki/Potravinářské_barvivo
https://eluc.kr-olomoucky.cz/verejne/lekce/2560
Poznámky
Obsahové upřesnění
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Yvona Baboráková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.