Lehká šlehaná hmota
29-m-3/AL38
Odborné vzdělávání
(odborný) teoreticko–praktický
H (EQF úroveň 3)
29 - Potravinářství a potravinářská chemie
Výroba zákusků a dortů (kód: 29-007-H)
29. 04. 2019
29-51-E/01 Potravinářská výroba
29-54-H/01 Cukrář
20
30. 04. 2020
Znalost vstupních surovin a technologických parametrů pro výrobu šlehaných hmot
V modulu se žáci naučí zhotovit lehké šlehané hmoty a vyrobit z nich cukrářské výrobky. Žáci poznají suroviny pro výrobu lehkých šlehaných hmot, osvojí si technologické postupy a dovednosti potřebné pro tvarování výrobků.
Modul má vazbu na PK Výroba zákusků a dortů (kód: 29-007-H).
V PK Výroba zákusků a dortů (kód: 29-007-H) jsou tyto kompetence vztahující se k modulu:
Žák:
29-007-H Výroba zákusků a dortů:
Charakteristika lehké šlehané hmoty
Výběr a úprava surovin na výrobu lehké šlehané hmoty
Technologický postup výroby lehké šlehané hmoty
Tvarování a pečení výrobků
Senzorické hodnocení
Vady výrobků z lehké šlehané hmoty
Strategie výuky
Teoretická výuka:
Praktická výuka:
Učební činnosti žáků:
Doporučuje se zařadit do 2. ročníku
Písemné a ústní zkoušení
Samostatná práce žáků – projektová výuka, skupinové vyučování, referáty
Praktické ověřování znalostí v odborném výcviku (možné hodnocení praktických nácviků i v teoretickém vyučování)
V odborném výcviku jsou ověřovány praktické dovednosti a dodržování technologického postupu při výrobě lehké šlehané hmoty a schopnost spolupráce při týmové práci.
Charakterizovat složení a vlastnosti lehké šlehané hmoty
Popsat organizaci práce při výrobě lehké šlehané hmoty
Vysvětlit podstatu šlehání a výrobu lehké šlehané hmoty
Charakterizovat výrobky z lehké šlehané hmoty
Provést úpravu surovin pro dané technologické zpracování
Provést technologické výpočty pro výrobu hmoty
Vyrobit hmotu a dodržet technologický postup
Vytvarovat a upéct výrobky – buflery, piškoty, pražské koule, modelované brambory
Zhodnotit senzoricky hotové výrobky
Popsat vady výrobků
Dodržovat základní hygienické zásady při výrobě
Provést běžný úklid a sanitaci provozu
SEMRÁDOVÁ, Hana, Mgr. MĚSÍČKOVÁ, Věra. Cukrářské práce. Praha 2003. ISBN 80-7320-012-0.
MÜLLEROVÁ, Monika, CHROUST, František. Pečeme moderně. Pardubice 1993. ISBN 80-85644-03-7.
OV NSK - Odborné vzdělávání ve vztahu k NSK
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Yvona Baboráková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.