Bezpečnost při práci, stroje na čištění cukrářských/pekařských provozoven
29-m-2/AJ88
Odborné vzdělávání
odborný teoretický
E (dvouleté, EQF úroveň 2)
H (EQF úroveň 3)
E (tříleté, EQF úroveň 3)
29 - Potravinářství a potravinářská chemie
29-51-E/01 Potravinářská výroba
29-51-E/02 Potravinářské práce
29-53-H/01 Pekař
29-54-H/01 Cukrář
12
30. 04. 2020
Modul poskytuje žákům základní informace o bezpečnosti práce v pekařské a cukrářské výrobě, charakterizuje úrazy ohněm, chemikáliemi a elektrickým proudem. Žáci se seznámí se základními mycími stroji, myčkami přepravek, čisticími stroji, stroji na automatické mytí a zametacími stroji. Modul se zabývá významem a využitím uvedených strojů při udržování čistoty na pracovišti.
V RVP pro obory vzdělání 2951E/02 Potravinářské práce a 29-51-E/01 Potravinářská výroba jsou tyto výsledky vztahující se k modulu:
Žák:
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci v pekařském a cukrářském provozu, bezpečnost při práci na strojním zařízení v cukrářských a pekařských provozech
Ochrana a poskytnutí první pomoci při mechanickém úrazu, úrazu způsobeným ohněm, chemikáliemi a elektrickým proudem
Stroje na čistění a mytí v pekařském a cukrářském provozu, význam strojního zařízení na čištění a mytí v cukrářských a pekařských provozovnách, např. mycí stroje, myčky, čisticí stroje, automatické a zametací stroje
Při výuce se bude využívat:
Žáci:
Sledují při výkladu Elektronickou prezentaci a zapisují si poznámky
Sledují instruktážní filmy
Popisují postup poskytnutí základní první pomoci:
Volí vhodná zařízení pro úklidové práce a údržbu prostor cukrářských a pekařských dílen a přilehlých prostor za použití mycích univerzálních linek, myček přepravek, čisticích strojů a automatických mycích a zametacích strojů.
Seznamují se obsluhou strojů a zařízení, nových moderních strojů a jejich významem a využitím pro udržování čistoty, hygieny a bezpečnosti na provozech cukrářské a pekařské výroby.
Modul je vhodné zařadit do 2. ročníku jako vstupní modul seznámení s problematikou strojů a zařízení.
Při hodnocení je kladen důraz na hloubku porozumění učiva, schopnost aplikovat poznatky, vyjadřování a užívání odborné terminologie.
V. Doležal, F. Kadlec. Stroje a zařízení pro učební obory cukrář a pekař. Praha, Informatorium spol. s r.o., 2002. ISBN 80-86073-95-5.
Časopisy a Ročenky Pekař – Cukrář, Zpravodaj podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ivana Dvorská. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.